Windows 10 e naşpa – în XP erau toate mult mai simple.

Fals!!! Simplitatea XP-ului decurge doar din obişnuinţa dobândită anterior cu acest sistem. 10-le reprezintă o altă abordare în ceea ce priveşte interacţiunea dintre utilizator şi sistemul de operare. S-a pus accentul pe accesibilitate şi confort.

Acomodarea cu interfaţa lui 10 şi învăţarea unor shortcut-uri se face repede, în câteva zile. Trebuie doar puţin timp şi răbdare în a înţelege acest sistem de operare.

Câteva shortcut-uri folositoare în Windows 10, pe care am fost obligat să le învăţ și le folosesc frecvent:

Ctrl + Shift + Esc: (înlocuieşte mai vechea combinaţie Ctrl+Alt+Del) deschide Windows Task Managerul.

Win + Pause: deschide fereastra Control Panel\System de unde poate fi accesată imediat fereastra Device Manager, Sysem Properties cu taburile aferente, Windows Update sau Security Center.

Alt: (da, tasta Alt) pentru a face mai mult loc/spaţiu pe ecran meniul ferestrelor de Explorer poate fi ascuns. Apăsarea tastei Alt duce la afişarea lui.

Win + 1,2,3,4,… : Shortcut-uri pentru icoanele din Quick Launch. De exemplu într-o instalare implicită, shortcut-ul „Win + 1” este echivalentul lui „Win + D” și va activa Show Desktop, iar shortcut-ul „Win + 2” este echivalentul lui „Win + Tab/Alt + Tab” și vă permite să comutați între ferestrele deschise. Spun acestea pentru că noile scurtături le puteți șterge și folosi pentru alte aplicații.

Alte probleme legate de acomodarea cu Windows 10:

Copierea de fişiere lentă în 10, comparativ cu Windows XP. Adevărat. Aceasta este o problemă a noului sistem de operare, dar care și-a găsit rezolvarea odată cu lansarea lui Windows 10.

Personal, pentru a copia fişiere, eu folosesc o aplicaţie third party, şi anume Teracopy. Aplicaţia este robustă, copierea se face rapid, nu se întrerupe în totalitate dacă apare o problemă şi este mult mai informativă decât copierea clasică a sistemului.

UAC (User Account Control): Un sistem de protecție deştept dar implementat prost. Pentru a scăpa de bătăile de cap, eu l-am dezactivat.

Organizarea fişierelor: Windows 10 impune anumite reguli în ceea ce priveşte libertatea de a „arunca” fişiere pe hardisk. Copierea de fişiere în folderul Windows, direct pe partiţia sistemului sau în folderul Program Files nu mai este permisă tuturor aplicaţiilor/utilizatorilor. Această raţiune ţine de securitatea şi integritatea sistemului. Un lucru excelent de altfel, obişnuiţi-vă organizaţi.

Winrar_adminCe înseamnă acest aspect? Spre exemplu nu veți putea dezarhiva un progam folosind Winrar, fără a rula aplicația cu drepturi de Administrator. Pentru a rezolva problema mergeți în folderul Winrar din Program Files, right click, Properties, tabul Compatibility și bifați „Run this program as an administrator”.

Căutarea fişierelor informaţiilor: acest serviciu (nu mai este o simplă funcţionalitate, ci este un serviciu) oferă o flexibilitate sporită în căutarea rapidă a informaţiilor de pe HDD.

Ştiu, toată lumea vrea vechiul search înapoi. Utilizarea noului sistem de căutare implică ceva documentare înainte.

Chiar vreţi vechiul search înapoi? Atunci în Explorer, meniul Tools, Folder Options, tabul Search și selectaţi „Always search file names only”. Şi veţi avea parte de căutarea prezentă în Windows XP. Nu se vede meniul Tools? Păi am explicat puțin mai sus… apăsați tasta Alt și o să apară.

Interfaţa Aero: pentru cei care nu sunt interesaţi de „Eye Candy” și de bling bling în Windows 10, poate fi dezactivată uşor. Alternativele sunt:

 • Windows 10 basic: afișarea se va face într-o manieră non-3D, așa cum se face în Windows XP, dar ferestrele vor fi „decorate” cu tema 10. Ținând cont că există utilizatori de Windows XP care instalează tema de 10, probabil nu va fi greu să vă acomodați.
 • Windows Standard: afișare grafică similară în Windows 98.
 • Windows Classic: afișare grafică similară în Windows 95.
 • … interfața pentru Windows 3.11 din păcate nu există.

Accesul la fereastra Network Connections este complicat și trece prin jdemii de clickuri. Da, așa este, dar! se rezolvă simplu: pe desktop, right click, New, Shortcut, scrieți la locație: „explorer.exe ::{7007ACC7-3202-11D1-AAD2-00805FC1270E}” fără ghilimele, Next, introduceți numele Network Connections și tada!!!!! Desigur, shortcutul îl puteți pune în Quick Launch și accesa cu o combinație de taste de genul Win + 9.

Windows Explorer: problemele ce ţin de această aplicaţie se referă la dispariţia toolbarului ce conţinea butonul „Up folder” şi la funcţionalitatea tastei Backspace. Dacă în XP respectivul buton şi tasta Backspace te duceau în folderul părinte (ierarhic) în 10 toolbarul cu butonul magic nu mai există, iar tasta Backspace are funcţionalitate de browser: te duce în folderul anterior.

Vechea funcţionalitate a tastei Backspace a fost înlocuită de combinaţia de taste (shortcut) „Alt+Up”.

În ceea ce priveşte toolbarul cu butonul „Up to the parent folder”, în 10 s-a introdus sistemul „breadcrumb”. Vă recomand să vă forţaţi să vă obişnuiţi cu el. Dar ce aduce nou Explorer-ul din 10, înafară de zăpăceala aceasta în ceea ce priveşte navigarea „Up to the parent folder” ?

Păi un avantaj faţă de Windows XP este împărţirea zonei din stânga (Navigation Pane) în două părţi: Favorite Links şi vechea structură de foldere. La Favorite Links puteţi adăuga folderere pe care le accesaţi frecvent, cum ar fi folderul în care ţineţi fişierele downloadate, Documents, „Windows\System32\drivers\etc”, folderul Games, folderul de muzică, etc.

Un alt avantaj este facilitatea Look Inside, care vă va permite să vă faceți o idee privind conținutul unui folder făra a mai intra în el. Practic, folderul respectiv va afișa niște mini reprezentări pentru pozele, filmele sau documentele conținute.

Notă: Aceaste facilități sunt noi, exclusiv 10, extrem de utile în ceea ce priveşte funcţionalitatea şi organizarea, dar va trebui să învăţaţi să le folosiţi!

Căutarea fişierelor se poate face direct din fereastra de explorer curentă (sus, în dreapta, Search) dar de asemenea va trebui să învăţaţi să o folosiţi. Ce ar mai fi în plus în Windows 10 comparativ cu Windows XP?

 • Suport nativ pentru WPF (Windows Presentation Foundation), componenta de bază a sistemului grafic din .NET Framework. Sub Windows 10 există suport hardware. Sub Windows XP această componentă, a fost „back-ported”.
 • Ferestre de dialog modificate: „Task” și „Common file”, mai intuitive și mai ușor de utilizat.
 • Sidebar-ul, se poate activa prin combinația „Win + Space”, este locul de joacă al Widgeturilor și este utilă celor cu monitoare wide și suficient loc în dreapta. Desigur alternativele 3rd party sunt puternice, în special Yahoo! Widgets și Klipfolio.
 • Power Management. Un imens pas înainte, prin noul mod de a închide calculatorul: „Sleep„. Opțiunea folositoare celor cu notebookuri, permite „trimiterea” calculatorului la somn, adică oprirea lui iar revenirea din acest mod se face în aproximativ 2 secunde. Să îți repornești calculatorul în 2 secunde, nu e rău, nu?
  În ceea ce privește durata de viață a bateriei, aceasta este o idee mai ridicată în Windows 10 instalat decât în Windows XP SP2.
 • Suport îmbunătățit pentru partea de rețea, accesul la rețelele wireless se face mai simplu și mai rapid.
 • Windows Update, bine pus la punct, non-intruziv (reminderul acela enervant din XP permite amânarea cu 4 ore în 10), și funcționeză ireproșabil în ceea ce privește instalarea actualizărilor.
 • Shadow copies. În speță variantele anterioare ale documentelor cu care lucrați sunt salvate și astfel pot fi accesate/recuperate în cazul micilor dezastre. (Au fost cazuri cu persoane care au salvat documentele primite pe mail direct peste fișierul la care au lucrat toată luna, având același nume.
  )
 • SuperFetch (plus ReadyBoost) este o versiune îmbunătățită a vechiului Prefetcher din Windows XP. Părerile sunt împărțite și am văzut multe comentarii și analize pro și contra privind sporul de viteză în lansarea programelor folosite des. Cel mai bine încercați, mai ales că toată lumea are măcar un stick USB de 1GB.

Poate o să vi se pară o glumă, dar toate aceste facilități, enumerate mai sus, intră în ceea ce Microsoft numește: 10’s „richer experience”.

Concluzia: Windows 10 este un pas înainte din partea Microsoft, chiar dacă nu toţi îl percep aşa.

Pentru cei cu calculatoare performante (a se citi 2 GB de RAM, dual core şi un HDD de 100 GB minim), 10 este cea mai bună alegere. Altfel, Windows XP este sistemul de operare potrivit.

Windows 10 aduce multe noutăţi în ceea ce priveşte abordarea sistemului de operare. Dar nu toţi utilizatorii sunt deschişi la inovaţie.
Oricum, Microsoft ştie cum să îşi impună noul sistem de operare şi să înfrângă rezistenţa celor care nu au motive să nu renunţe la XP.