Vor începe lucrările la a doua centrală nucleară din România

La vreo 25 de ani de când guvernul comunist a declarat intenţia construirii unei noi centrale nucleare, surse guvernamentale anunţă că s-a stabilit zona în care aceasta va fi amplasată. După cum relatează Mediafax, în prezent, sunt analizate patru posibile locuri din apropierea râului Someş.

După ce anul trecut au fost luate în considerare peste 100 de posibile amplasamente din Transilvania, Moldova şi Dobrogea, în luna mai, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat că cea de-a doua centrală nucleară din România va fi construită în Transilvania.

Prima şi singura astfel de centrală de pe teritoriul ţărişoarei noastre e, după cum ştie toată lumea, la Cernavodă. Cele două grupuri nucleare cu care aceasta funcţionează au o putere de circa 700 MW fiecare, asigurând aproximativ 18% din consumul naţional. Până în 2016, însă, este plănuită construirea a alte două reactoare.

smart guess: Dintre toate sursele de energie, noi ne-am ales s-o dezvoltăm pe aia cea mai controversată. Aşa suntem noi, mai revoluţionari în gândire. Oricum, la cum merg lucrurile în ţara asta, probabil că vor mai trece câteva decenii până să fie gata, mai ales dacă ne gândim că de la anunţarea intenţiei până la stabilirea unui amplasament aproximativ au trecut 25 de ani.