Verificarea preciziei de taiere a unui fierastrau circular

Fierastrau circular DeWalt

Ai verificat vreodata cat de precis taie un fierastrau circular sau stiai ca e indicat sa faci asta periodic? Cert este ca pentru ca circularul sa aiba precizie maxima e necesara verificarea si reglajul, daca se cere, a lamei, astfel incat aceasta sa fie paralela cu talpa fierastraului circular.

Verifica acuratetea circularului la 90 de grade

Dupa cum probabil stii, fierastraul circular are doua reglaje pentru taiere, unul pentru 90 de grade si altul pentru 45 de grade, sau taierea inclinata. Verificarea acuratetii se face incepand cu marcatorul ce indica taierea la 90 de grade, asigurandu-va ca unghiul dintre lama si talpa fierastraului este reglat exact la 90 de grade. Fiecare fierastrau circular are un surub pentru calibrare. Testeaza rezultatul reglajului pe o bucata de lemn si daca taierea se realizeaza pe aceeasi lungime cu sina de ghidaj a fierastraului circular. De asemenea, poti marca bucata de lemn in functie de sistemul de ghidaj al fierastraului, folosind un instrument de scris si trasand o linie pe fiecare dintre marginile laterale ale fierastraului circular. Daca reglajul a fost realizat corect, atunci linia taiata ar trebui sa fie simetric pozitionata fata de fiecare dintre acele margini.

Verifica acuratetea circularului la 45 de grade

De regula, pentru a determina cat de bine este reglat circularul pentru a taia corespunzator un material in plan inclinat e mult mai usor sa pui in practica fierastraul circular si sa analizezi rezultatul, regland pozitia lamei in functie de acesta. Orice mica denivelare cu care talpa circularului intra in contact, un lucru care nu se intampla des, poate schimba total situatia masuratorilor tale.

Fierastrau circular

Lama paralela cu talpa fierastraului circular

Determinarea preciziei de taiere se poate face la fel de usor determinand paralelismul dintre directia lamei si cea mai apropiata muchie laterala cu aceeasi directie. De regula, lama de taiere este dreapta, deci nu ramane decat sa te asiguri ca distanta dintre partea capetele lamei si cel mai apropiat punct situat pe acea muchie laterala este egala.