Un număr de fapte vitale despre libelule

Dacă faceți un studiu pe 100 de persoane, aproape toți vor spune că găsesc insectele zburătoare enervante sau revoltătoare. De exemplu, țânțarii ciupesc și lasă pe pielea pete roșii în timp ce viespile și albinele pot da chiar și reacții alergice.  Cu toate acestea, nu se pune problema în cazul libelulelor.

Este ceva magic în legătură cu libelulele. Mai jos sunt câteva motive pentru care această insectă înaripată este deosebită.

Câteva motive fundamentale

Se întâmplă ca libelulele să fie câteva dintre cele mai importante insecte înaripate de dimensiuni mari, de aproximativ 300 de milioane de ani în urmă. Libelulele care există astăzi se caracterizează printr-o anvergură între doi și cinci centimetri. Cu toate acestea, există dovezi că libelulele fosile au o anvergură a aripilor la fel de mult ca și picioarele.

În timp ce câteva specii de libelule mari au o durată de viață de câteva săptămâni, altele pot ajunge și până la un an.

Libelulele mature consumă insecte și controlează excelent populațiile de țânțari. Un adult poate consuma între 30 și sute de țânțari într-o zi.

În ceea ce privește marea dimensiune a libelulelor, câțiva oameni de știință le atribuie nivelurile ridicate de oxigen din epoca paleozoică. Până în momentul e față,  peste 5.000  de specii au fost sunt documentate. Toate acestea fac parte din ordinul Odonata.

Cum se reproduc?

Larvele, care ar putea să se dezvolte până la doi ani, sunt acvatice și consumă aproape orice. În această etapă, sunt amenințate de țânțarii, pești, mormoloci, larvele altor insecte și chiar larve de libelule.

După această perioadă, libelula se strecoară din apă. După aceea, exoscheletul se desprinde de abdomen, care era înghesuit într-un înveliș protector. Apoi, cele patru aripi apar și se usucă  în câteva ore sau chiar zile.

Sunt zburătoare pricepute și au o vedere incredibilă

Sunt zburătoare cu îndemânare și sunt capabile să zboare direct în sus și în jos, să plutească ca un elicopter și să se împerecheze în timp ce sunt în aer. Zborul este esențial pentru acestea, deoarece își prind pradă  atunci când zboară. Ele își capturează victima, cum ar fi  insectele, apucând-o folosind picioarele. Eficiența lor în vânătoare este dovedită. Într-un studiu, prăzile au fost eliberate într-o incintă, iar libelulele au avut succes în capturarea între 90 și 95% dintre acestea.

Capul libelulelor este format aproape complet de ochi. Acest lucru explică viziunea incredibilă a acestei insecte care poate acoperi aproape toate unghiurile, unde pot vedea ce se întâmplă chiar și în spatele lor.

Libelulele în număr de sute de specii diferite tind să se adune în grupuri, pentru hrănire sau relocare. Există foarte puține informații despre această practică. Cu toate acestea, eforturile depind mai mult de înțelegerea comportamentului libelulelor.

Oamenii de știință au atașat emițătoare pe aripile libelulelor migratoare, folosind un adeziv pentru a le urmări. Ei au descoperit că o anumită speciei din New Jersey a călătorit la intervale de trei zile și au acoperit o distanță medie de 12 km pe zi.O specie clasificată sub numele de Pantala flavescens este o specie de libelule care deține recordul pentru cea mai lungă migrație a tuturor insectelor.