Speciile pe cale de dispariție din lume – O mare pierdere pentru omenire

Au fost multe animale și specii care au fost odată disponibile din abundență. Dar treptat, acestea s-au diminuat  din populație. Oceanul Pacific, de exemplu, care se află între Siberia și Alaska în mările arctice, este amenințat cu dispariția din ce în ce mai mult din cauza încălzirii globale.

Această contracție în populația multor specii pe cale de dispariție se produce la o asemenea rată încât acestea se află în punctul de a dispărea. În câțiva ani, unele dintre specii vor dispărea complet.

Ființele umane sunt considerate cea mai mare amenințare la adresa supraviețuirii animalelor pe cale de dispariție. Activitățile lor includ braconajul, supraexploatarea, introducerea speciilor non-native și poluarea. Există și alte animale pe lista speciilor pe cale de dispariție ale lumii pe care le vom discuta mai departe:

Leopardul de Amur:  A fost considerat de drept un animal critic pe cale de dispariție. Se presupune că în prezent există doar 70 de specii de același fel. Aceste animale au o blană deasă și deosebită, tocmai de aceea fiind vânate și ucise. Habitatele lor sunt, de asemenea, distruse pentru practicile agricole și pentru așezarea umană.

Gorilele: Două din cele cinci specii de gorile numite gorilele montane și gorilele din râul Crucii sunt considerate specii critic amenințate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Există aproximativ 900 de exemplare din gorile de munte și numai 200 până la 300 de exemplare din specia gorilelor din râul Crucii.

Urangutanii: Datorită despăduririi în masă, în ultimii 75 de ani a avut loc o pierdere de aproape 80% a populației de urangutani de Sumatra și, prin urmare, a fost clasificată de UICN drept specie critic amenințată. Deși se crede pe Pământ încă există aproximativ 6600 de urangutani de Sumatra, cu toată această tendință de distrugere este într-adevăr foarte greu de spus cât timp vor exista.

Țestoasele marine: Broasca țestoasă dermochelyidae și broasca țestoasă caret sunt cele două tipuri principale de țestoase marine care sunt clasificate drept cele mai amenințate specii din lume. În ultimii 100 de ani a avut loc o pierdere de aproape 90% a populației de broaște țestoase Hawksbill (Caret). Prin urmare, aceasta este, de asemenea, clasificată ca specie pe cale de dispariție de către UICN. Pe de altă parte, țestoasa din dermochelyidae, cu o carapace impresionantă, este considerată a fi la fel de vulnerabilă, deși unele subpopulații au început deja să se confrunte cu dispariții.

Elefantul de Sumatra: Pierderea habitatului elefantului de Sumatra datorită așezărilor umane, agriculturii și defrișărilor plantațiilor de palmieri ce oferă uleiuri benefice durerilor în ultimii 25 de ani au fost uimitoare. În 2011, UICN a clasificat elefanții de Sumatra drept critic amenințați, deoarece există mai puțin de 2000 de exemplare în momentul de față.

Marsuin de Pacific: Vaquita, cel mai mic cetaceu din lume, este considerat cel mai rar mamifer marin de pe Pământ, cu mai puțin de 100 de indivizi care se aproximează că există astăzi. Partea tristă este că s-a prezis că această specie va dispărea până în 2020.

Saola: Această creatură spectaculoasă și mistică ce provine din familia bovinelor a fost descoperită în anul 1992 în Vietnam și a fost menționată ca unicornul asiatic. Dar UICN a adjudecat această creatură evazivă pentru a fi o specie critic amenințată, deoarece aproape nici un exemplar al acestui mamifer mare nu mai există pe Planeta Pământ.