Sfaturi pentru alegerea unei masini de paine

Masina de paine este un aparat ideal pentru nostalgici, pentru aceia care isi doresc sa isi aminteasca de painea facuta de bunici in cuptorul sobei. Evident, nu va iesi la fel din prima insa majoritatea au programe de memorat, iar atunci cand reusim sa ne apropiem de preparatul pe care il dorim nu trebuie decat sa salvam reteta si sa tinem minte ingredientele folosite.

Painea din comert contine sare sau unele substante la care suntem alergigi. Din acest motiv, pentru cei care nu pot consuma painea din comert din motive de sanatate pot alege sa isi faca painea acasa. In cazul in care tinem anumite cure de slabire putem folosi diferite retete care sa contina mai mult decat drojdie, apa, sare si faina.

Pretul unei masini de facut paine incepe de la 200 de lei si poate ajunge pana la 1000 de lei. Cele mai ieftine au functiile de baza plus mentinerea painii calde o anumita perioada de timp. Pentru multi dintre noi acest lucru poate fi suficient. Cu toate acestea simtim nevoia uneori sa beneficiem si de altceva.

Spre exemplu, multe modele de masini de paine pot pregati pizza, baghete, paste sau aluatul pentru covrigi. Aceste lucruri le putem face singuri, fara aparat. Am observat insa ca uneori putem gresi reteta, iar avantajul folosirii unei masini de paine este ca aceasta poate memora retetele si ca atare preparatele vor avea mereu acelasi gust. Unele dintre ele au programe prestabilite si in felul acesta putem pregati retete gandite si testate de bucatari cu experienta.

Mai important decat aceste lucruri este ca atunci cand cumparam o masina de paine ieftina e sa fim atenti la cat de usor este de manevrat si din ce material e facuta cuva. O masina buna trebuie sa poate fi foarte usor de folosit si curatat. Materialul cuvei trebuie sa fie rezistent la temperaturi inalte. Un exemplu de luat in calcul este inoxul, care ajuta la o coacere rapida si la o curatare usoara.

Volumul cuvei este si el important, mai ales atunci cand trebuie sa coacem paine pentru mai multa lume. Ar trebui sa ne orientam in cazul acesta spre o masina care coace pana la un kilogram de paine. De regula, cele mai ieftine coc undeva la 500 de grame, ceea ce poate fi o varianta de luat in calcul atunci cand locuim singuri.

Chiar daca are multe programe astfel incat poate fi suficient sa bagam ingredientele si sa asteptam, uneori e bine sa putem trage cu ochiul si sa putem controla totul manual. Asadar e important ca masina sa aiba un geam transparent pentru a putea vedea de fiecarea data cat de copt este produsul.

Trebuie sa fim atenti si la izolarea termica a masinii. Acest lucru este foarte important din doua motive. Pierderea caldurii duce la un timp mai mare de folosire a masinii ceea ce inseamna mai mult curent consumat. In cazul in care exista zone prin care intra curentul inseamna ca painea nu se coace uniform pentru ca aerul intrat incetineste coacere intr-o anumita parte.