Sanyo XACTI HD700 review

Admiratorul acestui format introdus de Sanyo acum vreo 2 ani, cu modelul HD1 și HD1A, recent am devenit fericitul posesor al camerei Sanyo Xacti HD700.

Fără să o lungesc mult, ce poate jucăria și ce nu prea poate.

Înregistrarea video este HD, 720p adică o rezoluție de 1280×720 pixeli. Mâna trebuie ținută destul de fix, tremurăturile și mișcările bruște clar nu sunt cele mai fericite alegeri.

Zoom-ul optic este de 5x, destul de puțin. Mereu mi-am dorit un zoom capabil.

Camera nu are stabilizator optic, iar cel software încorporat rezolva problema într-un mod relativ nefericit, adică fac un fel de zoom, caz în care îți cam iese tot din peisaj. Înregistrarea se face în formatul video h264. Filmele au rulat smooth și fără întreruperi pe calculatoarele testate.

Filmarea în condiții de iluminare slabă este ok pentru standardele mele.

Pentru fotografii, opțiunile sunt abundente, dar eu am simțit un mare pas în spate comparativ cu vechiul aparat foto Canon A610. Îmi lipsește în special burst mode-ul, iar fotografierea cere o poziție fixă. Ca să scoți o poză clară, neblurată, nu prea trebuie să miști mâna în care ții Xacti-ul.

Spuneam că opțiunile foto sunt abundente, are cam tot ce găseam și în meniurile de la Canon, pot seta diverse shooting-mode-uri în ceea ce privește apertura sau shutter, full manual, ISO mode, Macro, White Balance.

Se pot seta shortcuturi pentru cele 4 direcții ale joystick-ului, am pus ca la Canon sus=flash și jos=macro.

Pozele se fac fie în formatul 4:3 fie wide în 16:9. Formatul 4:3 va scoate evident o imagine mai „înaltă” decât formatul 16:9, problema este că în momentul apăsarii shutter-ului la jumătate LCD-viewfinderul va sări din modul 16:9, va tăia ecranul și va pune două benzi negre pe margini. Destul de enervant, din punct de vedere al utilizării.

Conectarea la TV sau la calculator se face prin intermediul unui Docking Station prin cabluri HDMI, S-Video sau USB.

De ce HD700 și nu HD1000?

Pentru că nu am un display capabil de full HD (1920 x 1080). La notebook am 1680×1050 rezoluția maximă, iar LCD-ul este HD Ready (1360×768). Din moment ce nu am pe ce să văd filmele la rezoluția maximă, de ce să cumpăr un camcorder full HD? Faza cu achiziționarea unui display Full HD pe viitor nu ține.

Apoi, un card SD de 8GB ar acoperi cam 1h și 53 minute de film HD in 720p. Dacă aș filma full HD, timpul de filmat s-ar reduce considerabil.

Alt motiv ar fi prețul. Aproape dublu.

De ce Sanyo și nu Canon sau Sony?

Pentru că de Canon m-am săturat.

Iar la Sony nu înghit ideea de a mai cumpără o chestie proprietară, cum ar fi stickul lor de memorie.