Regulile nescrise ale comunicațiilor secolului XXI

E cât se poate de clar pentru toată lumea că oamenii de azi au noi mijloace de comunicare față de acum 20 de ani. De la telefoane mobile la laptop-uri ultraperfomante, cel puțin câte un astfel de gadget ne completează viețile. Potrivit Reuters, Intel a comandat un studiu online ce a avut ca scop găsirea regulilor nescrise după care noile metode de comunicare se ghidează. Rezultatele, spun ei, sunt destul de surprinzătoare.

Un aspect asupra căruia mai toți cei 2.625 de adulți chestionați au căzut de acord a fost că verificarea emailurilor, trimisul SMS-urilor și datul telefoanelor în compania altor persoane încalcă aceste reguli de conduită. Pe de altă parte, majoritatea celor intervievați au răspuns că telefoanele mobile, laptopurile, netbook-urile și alte asemenea minuni ale tehnicii moderne fac parte din viața de zi cu zi.

55% dintre cei care au răspuns chestionarului sunt de părere că afacerile necesită o conectivitate permanentă, chiar dacă asta înseamnă o vacanță petrecută în prejma laptopului sau o convorbire telefonică în timpul mesei. Cu toate astea, oamenii devin mult mai rezervați cu nevoia de conexiune atunci când vine vorba de ‘abuzul de tehnologie’ în vacanțe sau în timpul activităților religioase.

Potrivit acestui chestionar, aproape 30% dintre americani s-ar simți ofensați dacă ar primi o listă online de cadouri dorite de către cunoștințe. De asemenea, mai mult de jumătate dintre ei au declarat că au de gând să trimită felicitări online, renunțând la forma clasică a vederilor cartonate.

smart guess: După cum se vede, oamenii sunt încă destul de indeciși. Nu știm exact ce e OK să faci și ce nu, atunci când vine vorba de comunicarea secolului XXI. Parcă nu ne convine să primim telefoane în vacanță, dar răspundem, că știm că asta înseamnă lumea afacerilor. Probabil că va mai dura ceva până când lista asta nescrisă de reguli va deveni universal valabilă. Până atunci, însă, vom continua să încălcăm involuntar (…de multe ori) convențiile altora.