Realitatea despre criza mediului

Criza ecologică devine treptat canalul în axa minelor comunității moderne. Cu multe secole în urmă, minerii au verificat calitatea resurselor din mine prin adâncirea unor colivii de canari. Dacă aceste păsări se întorceau în viață la suprafață, minerii ar concluziona că minele nu conțin gaze toxice. În cazul în care canarii au revenit morți, minerii ar evita minele – pentru că nu erau în siguranță.

Astăzi, criza ecologică pare să joace același rol pentru societatea modernă. De exemplu, animalele și plantele devin extinse, iar apa devine din ce în ce mai poluată. Pescuitul oceanelor scade, iar „aerul proaspăt” pe care îl respiram devine smog. În plus, procesele industriale continuă să elibereze toxine în atmosferă, pământ și apă. Aceste toxine modifică procesele de mediu atât de severe încât capacitatea naturală de reproducere a organismelor vii (inclusiv a omenirii) este afectată negativ.

Toate aceste evenimente indică o realitate cu care trebuie să ne confruntăm; generalitatea planetei Pământ și aproape toate structurile sociale dependente de această planetă sunt în pericol. Pământul reacționează la activitățile umane prin criza ecologică. Ne avertizează sau, probabil, implorăm pe toată lumea să răspundă în mod corespunzător.

Întrebarea este…
Cea mai importantă problemă referitoare la mediu nu este dacă încălzirea globală și schimbările climatul global care se tot întâmplă. Nu mai este vorba dacă terenurile agricole, pescuitul și pădurile pot susține nivelul tot mai mare de exploatare. Și nu mai este dacă aerul pe care îl respirăm sau apa pe care o folosim este poluată. Întrebarea esențială este „în ce măsură casa noastră (pământul) va rămâne suficient de puternică pentru a susține societatea modernă pe care am ajuns să o cunoaștem?”

În general, problemele de mediu reprezintă o amenințare pe termen lung pentru bunăstarea planetei Pământ. Tehnologia a avut rezultate excelente în exploatarea resurselor naturale până în momentul în care omenirea utilizează rapid resurse regenerabile și neregenerabile. În mod similar, produsele secundare toxice ale stilurilor de viață ale consumatorilor și ale proceselor de producție sunt efectuate mai rapid decât pământul poate absorbi în siguranță.

Efectul este atât de generalizat încât nu există niciun ecosistem unic pe pământ este liber de impactul activităților umane. De exemplu, emisiile toxice din industrii au fost detectate în eșantioane de gheață preluate de la adâncurile Arcticului. Industrializarea, agricultura și alte activități umane au modificat „chimia pământului”. Acesta este principalul motiv pentru care ne confruntăm cu probleme cum ar fi epuizarea stratului de ozon, creșterea deșerturilor, schimbările climatice și multe altele.

Și care este răspunsul?
Singurul răspuns la problema aprofundării mediului este o relație durabilă și reciproc avantajoasă între om și pământ. Trebuie să lăsăm deoparte individualismul și să ne considerăm conectați intim la pământ. Aceasta este o provocare la cel mai adânc nivel, deoarece liderii politici, experții de mediu, factorii de decizie politică, analiștii politici și alți experți în diferite aspecte trebuie să colaboreze!

Pentru a ne salva casa (pământ), durabilitatea trebuie să aibă prioritate față de consum.