Procesul si placa grafica – 2 componente decisive pentru jocurile video

Procesorul: Deşi acest aspect este unul destul de controversat, la ora actuală nu se poate dovedi o supremaţie a lui Windows XP comparativ cu Windows Vista în ceea ce priveşte puterea de calcul. De fapt, treaba este şi va fi puţin invers. Mai ales când vorbim de un procesor multi-core.

Aşa cum am spus, din punct de vedere hardware, Vista instalat pe un sistem cu suficientă memorie RAM, spaţiu pe HDD şi un procesor dual core, va rula ireproşabil. Fără sacadări, fără întreruperi. Punct.

Partea interesantă abia acum vine. Vremea procesoarelor single core a apus. La modă sunt procesoarele multi core, în speţă dual core, iar mai nou au apărut pe piaţă şi procesoarele quad core.

Vă gândiţi să cumpăraţi un calculator performant cu un procesor cu quiaşpe core-uri? Ştiţi care va fi diferenţa între Vista şi XP?

Windows Vista ştie să folosească din plin capacitatea de procesare simetrică, a fost gândit și scris special pentru SMP.

Windows XP la lansare „nu știa” decât de procesorul single core. Da, există patch-uri şi soluţii mai mult sau mai puţin oficiale pentru XP și există suportul introdus cu Service Pack 2 pentru a folosi procesoarele dual core, dar multe din soluțiile neoficiale și care promit marea cu sarea sunt dificil de instalat sau nu aduc nici un spor de performanță.

Interesant totuși că Intel a prezentat ultimul său procesor Nehalem cu ajutorul unui Windows XP. /images/emoticons/mozilla_laughing.gif

Placa grafică: Vă gândiţi să cumpăraţi o placă grafică compatibilă Direct X 10 pentru a juca ultimele jocuri apărute? Am o veste proastă pentru voi. Direct X 10 nu există pentru Windows XP, este doar pentru Windows Vista. Pentru a juca viitoarele jocuri bazate pe DirectX 10 va trebui să instalați Windows Vista.