O saptamana foarte grea

Azi,  s-a încheiat pentru mine o saptamâna dificilă. Problema mare a reprezentat-o colocviul pentru lucrarea de licenţă (a trebuit să prezint lucrarea de licenţă într-o formă apropiată de cea finală).

Pentru că lucrarea nu era terminată, weekendul ăsta am tras tare pentru a termina.

Să explic puţin…

Fiind o persoană sadică, cu un mic fetiş pentru tipografie/caligrafie/tehnoredactare am ţinut ca lucrarea de licenţă să arate bine.

Prin urmare, în loc să o scriu ca tot studentul în Microsoft Word, eu am scris lucrarea de licenţă în Latex. Pe scurt, Latex este un limbaj „tipografic” a cărui caracteristică este separarea informaţiei de conţinut. Documentele se scriu în editoare text, după care se compilează şi se obţin documente pdf. Am spus deja că rezultatul arată al dracu de bine?

Activitatea mea „tipografică” a fost întreruptă de numeroase legi ale lui Murphy, care de fapt se concretizau în una singură: „Când ceva trebuie să meargă, păi nu merge”.

Imprimanta. Acum câţiva ani, în urma unei situaţii de criză asemănătoare (trebuia să predau un proiect), am cumpărat o imprimantă laser. Mică, simpatică si rapidă. Care să îmi listeze lucrările/proiectele/referatele şi orice altceva aveam nevoie imediat, fără degete murdărite de cerneala din refilluri, fără complicaţii şi bătăi de cap. Imprimanta trebuia să fie folosită doar pentru astfel de situaţii.

În practică situaţia nu a fost chiar aşa iar imprimanta mea scumpă a ajuns imprimanta familiei firmei maicămii. Maicămea a avut şi ea de susţinut o lucrare de dizertaţie şi şi-a făcut slide-uri. Pe care a vrut să le listeze. Nimic rău până aici.

Dar… slide-urile foliile astea sunt si ele de mai multe tipuri. Pentru listare la imprimantă, pentru coperţi, pentru borcanele cu murături, etc.

Am aflat nişte chestii interesante… de exemplu, încercarea de a tipări pe folii pentru coperţi la o imprimantă laser (temperatură: 180 grade Celsius) duce la topirea respectivei folii în interiorul imprimantei. Fain nu?

Imprimanta a rămas pe mâna lui taicămiu vineri care a desfăcut-o, a scos folia topită care a gasit-o în interior, după care a asambalt-o la loc. Verdict: Nu merge!

Sâmbătă dimineaţa, pentru că ma plictiseam de moarte şi nu aveam nimic de făcut (adică aveam de făcut doar o licenţă amărâtă) mi-am bagat şi eu nasul prin imprimantă. Împreună cu taicămiu. Am mai găsit ceva resturi de plastic topit, le-am scos, am mai dat noi pe acolo cu o pensulă pentru praf… A urmat reasamblarea imprimantei de către taicămiu, un proces complicat care la final s-a soldat cu anunţul senin al lui taicămiu că au rămas două şuruburi în plus şi o imprimantă care tot nu mergea. Frumos.

Spuneam mai sus că documentele Latex se scriu în editoare text. Problema a fost ca editoarele de text care le-am încercat: WinEdt şi WinShell nu funcţionează corect cu diacriticele româneşti sub Windows Vista. În schimb funcţionează corect sub Windows XP. Pentru cei tehnici, se pare că problema cu diacriticele în editoarele non Unicode sub Windows Vista a fost semnalată de Secărică (Cristian Secară) aici.

Tot căutând pe google am găsit în final un editor drăguţ, Texmaker, care însă trebuia configurat manual. Timp nu era de făcut configurări, aşa ca am făcut sex cu sistemul de operare Windows Vista şi am bootat in Windows XP.

Ziceam ceva de legile lui Murphy. Păi, ajuns în XP, calculatorul se mişca cu viteza unui melc bolnav de hepatită cronică. Studiat CPU Load-ul, nimic suspect. Am ajuns prin Device Manager şi acolo găsit ceva probleme cu driverul TPM (Trusted Platform Module) (îmi spuneţi voi la ce e bun TPM ăsta că eu nu am înţeles) care refuza să se încarce. Dezactivat bălăria, reboot, acelaşi melc. Cred că problema este de la ultimul Bios update.

Pentru că nu voiam să renunţ, am instalat Miktex si Winedt. (Cam 2 ore a durat instalarea a două simple programe). Am intrat în Winedt şi i-am dat să îmi compileze fişierul. Când am văzut viteza în care îmi compila fişierul am tras rapid o nouă concluzie. Am făcut sex cu Windows XP şi m-am întors înapoi la prima dragoste: Windows Vista şi cu calm am început să configurez Texmaker-ul. Băi şi până la urmă a mers. Era deja duminică noaptea/luni dimineaţa, ora 1 noaptea. Frumos.

Luni, distracţia a continuat până la 3 noaptea când am pus ultima virgulă şi am salvat documentul final. Trezit la 7 dimineaţa am lista lucrarea la o rablă HP inkjet, care,recunosc, a scos vreo 65 de coli superbe.

La 9:55 am fost la facultate, luat nota maximă. Liber!

Zilele astea mai trebuie să trec pe la vreo 2 bănci, să-mi platesc întreţinerea restantă pe ultimele vreo 3 luni, să spal un coş de rufe, să termin abonamentul la sală şi vineri… plecarea la mare. Weeee!!!!!