Mezeluri falsificate

Sunt genul de om care citește etichete. Studiez compoziția, studiez procentele calorice. Întotdeauna caut produse slabe în carbohidrați și grăsimi și bogate în proteine.

2 chestii m-au șocat în ultima săptămână.

Prima chestie, șunca de pui Campofrio, are în compoziție ceva de genul 56% carne de pui. Restul, la umplutură, proteine din soia și amidon (nu știu în ce măsură modificat genetic). Caloric, produsul stă destul de bine, adică 17g proteine, 2g lipide, 2g carbohidrați. Dar mă deranjează rău când mă gândesc că proteinele astea vin în mare parte din soia în loc să vină din carnea de pui. Yuck…

A doua chestie… am văzut niște pateuri. Cutia din pate de pui (clasic) avea cam 30g de lipide (grăsimi) la 100 de grame conținut. Am zis ok, asta e viața. Apoi am observat și varianta light. Am rămas ca la dentist când am înțeles de ce cutia cu pate de pui light, avea de două ori mai puține grăsimi… cam 15g și în schimb mai multe proteine. Pentru că nenorociții au pus o cantitate de 2 ori mai mică de carne de pui și au suplimentat cu proteină din soia.

Deci nici urmă de „degresare”.

Producătorii gândesc cam așa: Cum reducem băi grăsimile la jumătate? Simplu, punem de două ori mai puțină carne și suplimentăm cu făină din soia!