Incendiul din pădurea Amazoniană: tot ceea ce trebuie să știți

În lunile de vară, întotdeauna este arșiță în Amazon. Dar, spre deosebire de Canada și SUA, unde numeroase focuri sălbatice sunt provocate de fulgere, incendiile mari nu sunt o întâmplare tipică și naturală în Amazon, mai ales în anii ploioși ca acesta. Deci, aceste incendii din pădurea Amazoniană nu ar putea fi cauzate decât de un singur vinovat.

În Brazilia au existat mai mult de 72.800 de incendii de la începutul anului 2019, majoritatea au început în regiunea Amazon. Acest lucru este potrivit Institutului Național de Cercetare Spațială (INPE) din Brazilia. Cercetările au relevat în continuare că țara a pierdut peste 2140 km pătrați de acoperire forestieră până la începutul acestui an, când JairBolsonaro a devenit președinte. CNN echivalează cu daunele aduse valorii a mai mult de un teren de fotbal și jumătate de pădure care a fost distrusă pe minut.

Conform diferitelor rapoarte, tactica slash-and-burn se datorează politicilor guvernului pro-dezvoltare. Președintele Bolsonaro a încurajat agricultura și mineritul atât pe teritoriul autohton, cât și în rezervele biologice și a relaxat aplicarea legilor împotriva defrișărilor din Pădurea Amazoniană de la inaugurare. De fapt, el a făcut o afirmație ridicolă că ONG-urile sunt în spatele focului.

Ce ar trebui să știți despre pădurea Amazoniană
Amazonul este cea mai mare pădure tropicală, sprijinind o gamă vastă de floră și faună. Este denumită în mod obișnuit „plămânii lumii” datorită capacității sale de a respira dioxid de carbon și de a produce oxigenul de care avem nevoie pentru supraviețuire. În acest moment, Pădurea Amazon generează aproximativ 20% din oxigenul lumii. Dacă se arde la sol, nu vom avea doar problema cu oxigenul, dar și mult dioxid de carbon din atmosferă, echivalent cu 14 decenii din toate emisiile de carbon provocate de om.

Cum au început incendiile pădurii din Amazon
Incendiile în curs nu au început din cauza schimbărilor climatice sau din cauze naturale. Speculațiile arată că incendiile au început intenționat ca parte a efortului de defrișare pentru a crea loc pentru pășunarea bovinelor. Cu toate acestea, potrivit New York Times, incendiile ar fi putut fi intensificate de schimbările climatice, deoarece s-au răspândit mai repede și arde și mai intens ca urmare a condițiilor ridicate ale temperaturii. Și, în timp ce această activitate este considerată ilegală, NYT a explicat că fermierii și minerii ar putea avea îndrăzneala de a arde părți din pădure, deoarece nu mai sunt speriați de repercusiunile guvernului brazilian, în special sub domnia președintelui Bolsonaro.

Unde este amplasată pădurea Amazoniană
După cum am menționat anterior, pădurea Amazon este cea mai mare pădure tropicală de pe glob. Se întinde pe opt țări, inclusiv Brazilia, Surinamul, Guyana, Peru, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Columbia și Guyana Franceză. Brazilia se bucură de 60% din pădurea tropicală. Găzduiește 1 din 10 specii cunoscute omului, acoperă aproximativ 1,4 miliarde de păduri și reprezintă 50% din pădurile tropicale rămase ale pământului. Pădurea reprezintă 40% din continentul Americii de Sud sau aproximativ 418.294 km pătrați în bazinul Amazonului.

Combaterea incendiilor din pădurea  Amazoniană
Pe fondul protestelor internaționale și a strigătelor de răspândirea incendiilor în pădurea tropicală, guvernul brazilian a angajat 44.000 de militari pentru a contribui la stingerea pădurii arzătoare. Acest lucru este potrivit unui raport publicat de curând în SUA. În continuare, raportul a dezvăluit că Emmanuel Macron, președintele francez, a afirmat că țările G7 încheie un acord pentru a ajuta Brazilia să combată focul și să remedieze pagubele. În ciuda acestor eforturi, președintele brazilian nu a fost binevenit la această idee, susținând că Macron lansează doar atacuri gratuite și nerezonabile împotriva regiunii și ascunzând intențiile sale în spatele alianței țărilor G7 care includ SUA, Marea Britanie, Japonia, Italia , Franța, Germania și Canada.

Cum puteți ajuta pădurea tropicală Amazon
Așa cum este, ar putea să nu ne aparțină tuturor pădurea Amazoniană, dar ceea ce se întâmplă cu ea ne afectează pe toți. Așadar, dacă vă gândiți să vă alăturați mâinilor în lupta împotriva incendiilor pădurii Amazoniene, atunci puteți dona către Rainforest Alliance, o organizație care se concentrează pe educarea oamenilor și a întreprinderilor. De asemenea, puteți reduce aportul de produse de origine animală. Potrivit CNN, bovinele reprezintă 41% din totalul gazelor cu efect de seră produse de animale. Din nou, ei sunt motivul pentru care fermierii brazilieni toacă copacii din pădure, pentru a duce la bun sfârșit procesul întemeiat de aceștia.