Greselile intalnite frecvent la turnarea betonului

Dorinta de a realiza diverse activitati pe cont propriu conduce adeseori la initiative reusite care ne pot ajuta atat in plan personal, cat si in plan profesional. Cu toate acestea, inainte de a derula orice tip de activitate – mai ales daca aceasta nu ilustreaza indeaproape specialitatea noastra profesionala – devine indispensabila cautarea informatiilor adecvate. In momentul in care cunoastem pe deplin toate informatiile adiacente anumitor sarcinii, lucrurile se simplifica drastic si avem o rata mult mai ridicata de succes. Astazi vom vorbi despre greselile frecvente pe care le efectueaza personele care decid sa toarne beton pe cont propriu, de cele mai multe ori ele conducand la un aspect final lipsit de estetica, dar si la adevarate hibe de ordin practic sau functional.

Ce-i drept, fiecare persoana care a turnat in viata sa beton a ajuns sa se confrunte cu dilema consistentei acestui mix. Specialistii stiu cum ar trebui sa se stabilizeze densitatea acestui material si nu vor ajunge niciodata in ipostaza de a turna apa peste un amestec ce pare la prima vedere mult prea consistent. Ei bine, aceasta este cea mai comuna greseala pe care o efectueaza persoanele lipsite de experienta: ele adauga o cantitate sporita de apa chiar daca recomandarile de pe ambalaj precizeaza o „reteta” echilibrata. Trebuie sa stiti ca efectele unei astfel de alternative sunt iremediabile asupra proprietatilor ilustrative pentru betonul respectiv. Adaugarea unui surplus de apa nu se va dovedi un artificiu util care stopeaza ingrosarea sa imediata, ci un implus negativ asupra rezistentei sale pe o perioada indelungata.

A doua greseala omogena consta in accesoriile neadecvate pe care le utilizeaza majoritatea mesterilor incepatori, acestia alegand sa utilizeze cofraje neetanse in detrimentul unui tipar beton de calitate. Daca nu utilizati echipamente performante complementare activitatii desfasurate aveti toate sansele ca rezultatul final sa nu fie cel vizat, chiar daca efectele negative nu le veti observa imediat. Utilizarea cofrajelor fragile sau a acelora care prezinta in designul lor diverse impuritati este o practica nefasta pentru calitatea blocului de beton utilizat, aceasta afectandu-i proprietatile de durabilitate. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care eliminati intru totul cofrajele ( tiparele) in momentul in care turnati betonul, alegand varianta „populara” de a-l turna direct peste pietris. Consecinta imediata consta in pierderea laptelui de ciment – un ingredient magic din compozitia betonului care indeplineste rolul de liant in particulele de agregat.

Ultimele aspecte problematice menite sa influenteze negativ calitatea betonului se raporteaza la inaltimea de la care este turnat materialul, dar si la temperaturile externe sub egida carora se duce la bun sfarsit aceasta sarcina. Nu este recomandata practica simpatizata de mesterii autohtoni si anume aceea a „aruncarii betonului” cu lopata deoarece ea poate conduce la aglomerari iremediabile si, implicit, la o lipsa acuta de omogenitate. De asemenea, turnarea betonului intr-un mediu caracterizat de temperaturi negative va conduce, mai mult ca sigur, la inghetarea acestuia. Pentru a evita compromiterea betonului se parcurg diverse etape de preincalzire a agregatelor sau se aleg cofraje izolate corespunzator.