Ghid pentru alegerea unei pompe de căldură

Montarea pompelor de căldură presupune utilizarea resurselor naturale de energie cu ajutorul cărora casa dumneavoastră să beneficieze de căldură, răcire, sau apă caldă menajeră. Această nevoie de sporire a confortului a apărut odată cu evoluția tehnologiei, dar și cu dorința oamenilor de a face o diferență față de impactul lor asupra mediului înconjurător.

În ultimii ani aceste sisteme de încălzire au câștigat popularitate în rândul persoanelor care își doresc metode alternative care să nu afecteze mediul înconjurător, dar să conducă la reducerea costurilor aferente consumului de energie. Astfel, tot mai mulți jucători importanți de pe piață au plusat pe partea de pompe de căldură, iar oferta disponibilă prezintă variate modele, ceea ce face alegerea pompei potrivite nevoilor gospodăriei dumneavoastră ceva mai dificilă.

Cum funcționează o pompă de căldură?

Pompa de căldură captează energie dintr-o sursă externă precum apă, aer sau sol, iar compresorul montat în interior ajută agentul frigorific să se încălzească. În urma acestui proces, căldura este distribuită în interiorul locuinței dumneavoastră, cu mențiunea că pompele de căldură se pot monta și în sedii de firme sau hale industriale, în funcție de preferințe și nevoi.

Pompele produc căldură deoarece exploatează proprietățile unui fluid intitulat agent frigorific, acesta trecând printr-un proces de evaporare și condensare. La baza funcționării pompelor de căldură se află principiul termodinamicii conform căruia căldura nu se poate transfera dintr-o locație în alta fără existența lucrului mecanic, motiv pentru care, pompele dispun de agent frigorific, asemănându-se astfel cu frigiderele dintr-o gospodărie.

Tipuri de pompe de căldură

Din moment ce pompele de căldură sunt numite și alegerea ecologică de obținere a confortului termic, nu este o surpriză faptul că se folosesc de resurse naturale regenerabile pentru a răspunde nevoilor dumneavoastră. Sursa de energie pentru o pompă de căldură poate fi solul, aerul sau apa, fiecare prezentând caracteristici specifice. În continuare, vom clasifica pompele de căldură în funcție de agentul termic astfel:

  • pompa de căldură sol-apă se folosește de energia geotermală pentru a încălzi și a răci, fiind formată dintr-un sistem complex de foraje și instalații din interiorul casei precum ventiloconvectoare, calorifere, etc.;
  • pompa de căldură apă-apă presupune utilizarea sursei de căldură din stratul freatic, motiv pentru care poate fi mai dificil de utilizat, dar odată montată produce rezultate uluitoare, ajutând la reducerea cu până la 80% a energiei și protejarea mediului;
  • pompa de căldură aer-apă este cea mai surprinzătoare opțiune deoarece ea poate capta aerul exterior pentru a produce căldura chiar și pe timpul iernii, dar necesită o izolare termică de calitate pentru a funcționa la randamentul dorit;
  • pompa de căldură aer-aer se folosește de aerul din atmosferă pentru a capta căldura pentru ca în anotimpul rece să încălzească, iar pe perioada anotimpului cald să se ocupe de răcire, intrând astfel în categoria instalațiilor de condiționare.

Principii de alegere a unei pompe de căldură potrivită căminului dumneavoastră

Ca orice altă investiție de durată din casa dumneavoastră, instalarea unui sistem de creare a confortului termic precum pompele de căldură presupune confirmarea unor factori importanți de care trebuie să țineți cont.

În primul rând, trebuie să vă asigurați că dispuneți de resursele necesare. Spre exemplu, în cazul pompelor de căldură apă-apă aveți nevoie de o sursă de apă, precum o fântână, doar că acest lucru nu este posibil pentru marea majoritate a oamenilor și va trebui să optați pentru un model de pompă care să funcționeze pe baza unui un alt agent termic.

În al doilea rând, dimensiunea pompei de căldură depinde de necesarul termic care se va calcula și în funcție de dimensiunile casei, de facilitățile de care dispuneți și de numărul persoanelor din gospodărie. Un calcul aproximativ este acesta:

  • 42W/m3 pentru casele neizolate;
  • 30W/m3 pentru casele cu geamuri termopane;
  • 25W/m3 pentru casele izolate termic și geamuri termopane.

Nu în ultimul rând, decizia asupra unui model nu ar trebui să o luați singur. Este recomandat să apelați la profesioniștii din domeniu deoarece tot ei se vor ocupa și de montarea și de comunicarea aprobărilor necesare, unde este cazul. Consultarea site-urilor de specialitate, dar și a persoanelor calificate în montarea pompelor de căldură este esențială deoarece ei sunt în măsură să facă cele mai bune recomandări care să se plieze nevoilor și bugetului dumneavoastră.

De ce să vă instalați o pompă de căldură?

a) Reducerea costurilor

Montajul unei pompe de căldură presupune utilizarea unor surse de energie naturale, disponibile oricând în mediul înconjurător. Deși investiția inițială unde includem achiziționarea sistemului, montarea și întreținerea, ar putea depăși costurile metodelor alternative, în scurt timp, toată această investiție se amortizează.

b) Siguranță de lungă durată

Nu doar că suita de avantaje este impresionantă, dar pompele de căldură au o durată de viață care se poate întinde chiar și pe 50 de ani, durata medie fiind în jur de 25 de ani. Defecțiunile înregistrare sunt rare și în cele mai multe cazuri este nevoie doar înlocuirea unei piese.

c) Impactul asupra mediului înconjurător

Pompele de căldură cresc gradul de confort al unei locuințe deoarece sunt sisteme moderne de climatizare, însă marele avantaj este reprezentat de faptul că sunt o alegere fiabilă, care nu afectează mediul înconjurător. Nu doar că veți înregistra costuri reduse la facturile lunare, dar veți observa o îmbunătățire a aerului din încăperi și este dovedit științific faptul că veți reduce amprenta de carbon, în timp ce veți crește eficiența energetică a căminului dumneavoastră.

În concluzie, alegerea unei pompe de căldură depinde foarte mult de zona în care locuiți. În funcție de caracteristicile zonei în care locuința dumneavoastră este amplasată veți putea apoi calcula necesarul de căldură și apă menajeră ținând cont de dimensiuni și de numărul membrilor familiei. Nu în ultimul rând, investiția pe care sunteți dispus să o faceți joacă un rol important, dar este recomandat să aveți întotdeauna în minte faptul că acele costuri inițiale se vor amortiza în timp, iar pompele de căldură sunt alegerea perfectă pentru un viitor mai bun.