Gazonul sintetic, origini si avantaje

Folosit pentru prima data in urma cu aproximativ 60 de ani, gazonul sintetic nu a cunoscut aceeasi popularitate in mediul autohton pana la inceputul actualului mileniu. Cu o vechime de doar 16 ani in peisajul romanesc, el a reusit sa-si defineasca statutul de suprafata optima pentru stadioanele si bazele sportive in care au loc antrenamente si meciuri oficiale. Rezultatul? In momentul actual, o medie de cel putin cinci astfel de centre sportive folosesc drept suprafata gazonul artificial, in majoritatea oraselor tarii.

Iar pentru ca asupra originilor nu am avut foarte multe de povestit, sa vedem care sunt avantajele pe care le ofera aceasta suprafata, utilizata preponderent pentru finisarea terenurilor de fotbal.

In timpul caderii, jucatorii sunt protejati mult mai bine decat ar fi in mod uzual. Acest lucru nu este valabil doar in contextul accidentarilor grave, ci are legatura si cu protectia pe care suprafata o aduce incheieturilor, zonele fragile ale corpului unui atlet.

Apectul vizual al unui teren cu gazon sintetic poate eclipsa naturaletea unui spatiu care este amenajat cu gazon natural.

Modalitatea de instalare si procedurile folosite pentru intretinerea suprafetelor cu gazon sintetic sunt mult mai simple de pus in practica si mai putin costisitoare decat cele de care are nevoie terenul cu iarba naturala.

Desi expunerea la radiatiile solare nu este una urmarita si restrictionata, gazonul sintetic reuseste sa isi conserve aceeasi culoare luminoasa, de verde crud. Mai mult decat atat, in anumite situatii terenurile isi pot mentine culoarea pentru mai bine de zece ani.

Chiar daca suprafata este insotita de atributul „sintetic”, asta nu inseamna ca gazonul din aceasta categorie face rau mediului inconjurator prin a sa compozitie. Din contra, avand in vedere faptul ca nu detine fier si alte metale grele in compozitia sa, el este considerat „eco – friendly”.

Nu-i un secret faptul ca gazonul artificial rezista exemplar intemperiilor exterioare, fie ca vorbim despre caldura excesiva, despre poluarea fonica ori despre deseurile care se pot acumula pe intinderea sa.

Daca este intretinut asa cum trebuie, gazonul devine o intruchipare a durabilitatii, multi proprietari recuperandu-si in timp record investitiile initiale.

In final, avantajul jocului este resimit de catre cei care practica propriu – zis sportul pentru care gazonul a fost creat si perfectionat, respectiv pentru fotbalistii care se confrunta cu o viteza mult mai buna a balonului, dar si cu riscuri mult mai diminuate de accidentari.