Finalizarea studiilor in medicina

Examenele de finalizare a studiilor se sustin în doua sesiuni ordinare: luna septembrie si februarie a anului universitar absolvit.

Acest examen consta din:

  • Proba scrisa – Test grila- Proba practica cu caracter eliminatoriu, la specializarile Farmacie
  • Medicina Dentara – Sustinerea lucrari de diploma medicina

Tematica si bibliografia examenului de absolvire se afiseaza în cursul lunii mai a fiecarui an universitar. Absolventii Specializarii de Medicina, dupa obtinerea licentei, fie participa la examenul de rezidentiat si îsi aleg o specialitate medico-chirurgicala, fie opteaza pentru o specializare prin rezidentiat pe post, cu posibilitatea de pregatire în rezidentiat într-un centru universitar. De asemenea pot opta pentru practicarea medicinei în spatiul UE, prin recunoasterea europeana a diplomelor, în conditiile prevazute de fiecare stat membru în parte. Pot continua ciclul de pregatire postuniversitara prin masterat, doctorat sau pot urma cariera universitara.

Absolventii Specializarii Farmacie dupa terminarea studiilor si obtinerea licentei, au drept de libera practica si se pot înscrie în Asociatia Profesionala Colegiul National al Farmacistilor. Pot opta pentru practicarea meseriei în spatiul UE, prin recunoasterea europeana a diplomelor, în conditiile prevazute de fiecare stat membru în parte. Pot continua ciclul de pregatire postuniversitara prin masterat, doctorat sau pot urma cariera universitara.

Absolventii Specializarii de Medicina Dentara, dupa terminarea studiilor si realizarea lucrari de licenta medicina, se înscriu în asociatia profesionala Colegiul National al Medicilor Dentisti si primesc dreptul de libera practica, rescpectiv dreptul de a lucra în cabinete stomatologice proprii. Absolventii îsi pot continua studiile prin examen de rezidentiat în una din specialitatile:

  • Chirurgie dento-alveolara
  • Chirurgie orala si maxilo-faciala
  • EndodontieOrtodontie si ortopedie dento-faciala
  • Parodontologie
  • Protetica

Pot continua ciclul de pregatire postuniversitara prin masterat, doctorat sau pot urma cariera universitara. Asistentii Medicali Generalisti cu licenta au dreptul de libera practica si se pot înscrie în asociatia profesionala Ordinul National al Asistentilor Medicali si Moaselor. Pot urma studiile postuniversitare sau pot opta pentru practicarea meseriei în spatiul UE, prin recunoasterea europeana a diplomelor, în conditiile prevazute de fiecare stat membru în parte.

Moasele, dupa licenta, au dreptul de libera practica si se pot înscrie în asociatia profesionala Ordinul National al Asistentilor Medicali si Moaselor. Ca si competente specifice pot asista nasterile fiziologice si urmaresc lauza si nou-nascutul în prima luna de la nastere. Pot urma studiile postuniversitare sau pot opta pentru practicarea meseriei în spatiul UE, prin recunoasterea europeana a diplomelor, în conditiile prevazute de fiecare stat membru în parte . Absolventii Specializarii Tehnica Dentara au dreptul de libera practica din momentul absolvirii si se pot incadra in cabinete de profil.

Pot opta pentru practicarea meseriei în spatiul UE, prin recunoasterea europeana a diplomelor, în conditiile prevazute de fiecare stat membru în parte. Specializari reglementate general Absolventii Specializarii Balneofiziokinetoterapie au drept de libera practica dupa absolvire si dupa predarea lucrari de licenta medicina, se pot încadra în sectii de recuperare sau centre de recuperare specializate, pot urma studiile postuniversitare sau pot opta pentru practicarea meseriei în spatiul UE, prin recunoasterea europeana a diplomelor, în conditiile prevazute de fiecare stat membru în parte.