Fapte fascinante despre speciile de dinozauri și guvernarea lor pe Pământ

Care dintre speciile de dinozauri au fost cele mai mari, mai mici, mai inteligente sau mai puțin deștepte? Cum arătau puii dinozaurilor? Ar putea dinozaurii să alerge, să zboare sau să înoate? Și nu în ultimul rând, chiar au existat? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care se află în mințile oamenilor atunci când se gândesc la dinozauri.

În acest articol, vom aborda toate aceste întrebări; veți afla, de asemenea, despre diferitele tipuri de dinozauri și locul în care au trăit. Dar înainte de a începe, să ne asigurăm că suntem pe aceeași lungime de undă. Deci, ce sunt dinozaurii?

Dinozaurii

Sunt reptile preistorice care existau acum 228 milioane de ani. Când mulți oameni aud cuvântul dinozaur, prima imagine care vine în minte este o reptilă mare, feroce și dispărută, care este într-o oarecare măsură adevărată. Dar notați, am spus, „într-o oarecare măsură”. Dinozaurii au venit în diferite forme și dimensiuni. Da, au fost cele mai mari animale terestre din timpul lor, dar un număr mare dintre ele erau mai mici decât o găină. De fapt, păsările de astăzi sunt un fel de dinozauri, deoarece împărtășesc același strămoș cu dinozaurii nezburători care au trăit pe pământ

Tipuri de dinozauri
În prezent există mai mult de 330 de dinozauri descoperiți. Oamenii de știință i-au grupat în mai multe categorii, printre care:

Theropods: dinozaurii cu două picioare ca Tyrannosaurus.
Sauropodii: dinozaurii giganți care consumă plante precum Diplodocus și Apatosaurus.

Ornitopode: dinozauri mai mici care consumau plante care au mers pe două picioare ca Hadrosauridae, Parasaurolophus și iguanodon.

Ceratopsians: dinozaurul cu coarne care mănâncă plante, cum ar fi Triceratops și Styracosaurus.

Stegosaurus: dinozaurii înarmați cu plăci. Erau mâncători de plante care mergeau pe patru picioare.

Ankylosaurus: acest grup include și alți dinozauri armați precum Nodosaurus și Euoplocephalus. La fel ca Stegosaurus, au fost ierbivori și umblau pe patru picioare.
Pachycephalosaurus (cu cap gros): Descrie un grup de dinozauri cu cranii foarte groși numiți după cel mai cunoscut Pachycephalosaurus.

De unde vin dinozaurii?

Dovezile fosile arată că un grup de reptile care locuiau în Argentina cu aproximativ 230 milioane de ani în urmă au dezvoltat un nou mod de a merge. În loc să se întindă ca și crocodili, au început să meargă cu picioarele direct sub trupurile lor, ca și dinozaurii. O reptilă cunoscută sub numele de lagosuchus poate fi strămoșul tuturor dinozaurilor. Există două trăsături esențiale ale dinozaurilor. În primul rând, toți au trăit pe teren și în al doilea rând, toți au mers pe picioare drepte. Toate celelalte reptile au avut un mod diferit de mișcare. Ceea ce se crede a fi cel mai vechi dinozaur din lume a fost gasit in Argentina in 1991, numit Eoraptor (furtul de zori). A trăit acum 228 milioane de ani. Avea un metru lungime, poate dimensiunea unui câine mare. Alți dinozauri timpurii au fost găsiți în America de Sud și probabil vor mai fi descoperiți alții.

Unde trăiau dinozaurii?

Fosilele dinozaurilor au fost găsite pe toate continentele, inclusiv în Antarctica. Dar de la prima lor apariție pe pământ, poziția pământului s-a schimbat considerabil. Continentele s-au desprins din cauza diferitelor forțe. Europa și America de Nord se îndepărtează una de celălaltă destul de rapid. Astăzi, brachiosaurul se găsește pe două continente: Africa și America de Nord. Când acești dinozauri trăiau, era încă un continent. Dar dinozaurii nu trăiau peste tot. Unele grupuri erau mai frecvente în anumite părți decât în altele. De exemplu, platysaurus și rudele sale cele mai apropiate s-au găsit în SUA, America de Sud, Germania și Africa de Sud.

Dinozaurii puteau zbura?

Conform dovezilor fosile, unii dinozauri avansați aveau pene sau tot corpul acoperit de penaj. Cu toate acestea, majoritatea dintre ei nu au putut să zboare sau să înoate. Arheopteryx își putea lua zborul de la sol, dar nu a putea să zboare departe. Unele cercetări arată că penele au ajutat doar la menținerea căldurii corporale a dinozaurilor.

Cel mai curajos și cel mai prostovan

Ei bine, dinozaurii au fost unele dintre cele mai proaste creaturi care au trăit vreodată pe planetă. Cu toate acestea, nu toți au fost la fel de slab dezvoltați mintal. De fapt, unii ca Troodon, Deinonychus, Compsognathus, Tyrannosaurus Rex, Oviraptor și Maiasaura pot ajunge chiar la un nivel de inteligență al mamiferelor. Dar la celălalt capăt al spectrului este Stegosaurus, care avea un creier de mărimea unei nuci.