Dezechilibrul ecologic – cele mai mari cauze – I

Stabilitatea ecosistemului pamantului depinde de echilibrul dintre consum si productie a fiecarui element din ecosistem. Dezechilibrul sau instabilitatea ecologica este o stare in care un ecosistem nu reuseste sa se adapteze la schimbarile din mediu. Acest tip de situatie apare atunci cand schimbarile sunt enorme si depasesc capacitatea sau rezistenta ecosistemului.

Agenti cauzali ai dezechilibrului ecologic:

Principalul factor responsabil de dezechilibru in ecosistemul existent al pamantului este dominarea fiintelor umane in ecosistemul global. Modul egoist si necugetat al omului de a exploata resursele planetei pentru satisfacerea lacomiei sale este cauza principala a acestei diversiuni. Iata principalele cauze ale dezechilibrului in ecosistem:

Schimbarea hidrologiei
Cand apa de ploaie este utilizata pentru irigatii, apa curge ca un loc lent in rau, iar calitatea apei in aval scade, de asemenea. Constructia unor rezervoare mari pentru generarea de energie si irigare modifica, de asemenea, ecosistemul locului. Irigarea creste si continutul de vapori de apa din localitate.

Utilizarea pesticidelor
Cand aplicam pesticide pe plante pentru a le proteja de plante, pesticidele nu doar contamineaza planta, ci si polueaza apele de suprafata si subterane. Deci, utilizarea pesticidelor are efecte negative asupra mediului, creand un dezechilibru ecologic.