Dezastrele naturale in crestere nu sunt „atat de naturale” – I

Va intrebati vreodata de ce canalele de stiri arata mereu stiri despre un dezastru natural care se dezlantuie in unele sau in alte parti ale lumii? Baza de date privind evenimentele de urgenta (EM-DAT) afirma ca aparitia dezastrelor naturale a crescut de trei ori doar in ultimele patru decenii.

Cand lumea se afla in mijlocul unei crize climatice si se confrunta cu mai multe amenintari din partea naturii, trebuie cu adevarat sa ne gandim la ce este toata aceasta furie si cum ne putem stabili caile catre o planeta mai sanatoasa si mai sigura.

Ce este un dezastru natural?
Dictionarul Oxford explica un dezastru natural ca un fenomen natural care provoaca mari pierderi de vieti si bunuri . Fenomene precum inundatiile, cutremurele si uraganele sunt naturale; revarsarea unui rau si inundarea tarmurilor este naturala, dar daca exista o asezare umana care este tulburata de acest potop, este un dezastru natural.

Potrivit Oficiului Natiunilor Unite pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (UNISDR), dezastrele naturale sunt pur si simplu rezultatul lipsei de planificare si prevenire a unui fenomen natural. Cu alte cuvinte, nu natura, ci interferenta umana si gestionarea necorespunzatoare sunt cele care provoaca un dezastru natural .

Cum rezulta activitatile umane intr-un dezastru natural?
Defrisari
In timp ce defrisarile la scara larga duc la cresterea nivelului de carbon in atmosfera si la scaderea resurselor pentru comunitatile dependente de padure, aceasta contribuie la un numar crescut de calamitati naturale la scara mica. Deoarece copacii inalti si robusti leaga solul impreuna, taierea lor are ca rezultat spalarea solului padurii – un fenomen numit eroziune a solului.

Cand sunt precipitatii abundente, solul padurii este capabil sa absoarba excesul de apa, impiedicand solul si, in acelasi mod, poate preveni uscatul sau seceta. Numarul persoanelor care sufera de crize alimentare din cauza dezastrelor naturale s-a triplat in ultimele trei decenii.