Cutremurul – o distrugere imprevizibilă din partea naturii

Cutremurele sunt mișcarea bruscă cauzată sub pământ. Acest lucru este cauzat în principal de mișcarea undelor seismice prin rocile pământului. Această mișcare este cauzată atunci când energia stocată a pământului este eliberată brusc pe suprafața pământului.

Cutremurele apar în mod obișnuit în zone înguste în care rocile mari se deplasează una spre alta. Se știa puțin despre acest lucru până când seismologia a apărut la începutul secolului al XX-lea. Seismologia este studiul cutremurelor. Acest lucru a ajutat la răspunsul diferitelor întrebări legate de producerea unui cutremur.

Natura acestui fenomen

Cutremurele apar în jur de 50.000 de ori în întreaga lume într-un an. Acestea sunt cunoscute ca fiind de lungă durată. Dintre acestea, aproximativ 100 sunt suficiente pentru a provoca un pericol imens și o deteriorare a omenirii. Cutremurele foarte mari apar o dată pe an, care este motivul principal pentru moartea mai multor vieți și distrugerea proprietății.

Cauzele cutremurului

Cutremurele majore ale pământului apar în principal în acele curele care coincid cu marginea plăcii tectonice. Când există o mișcare continuă a plăcilor tectonice, aceasta conduce la o construcție constantă a presiunii. Această presiune are loc pe straturile de rocă de pe ambele părți ale defecțiunii.

Aceasta continuă până când presiunea este suficient de mare pentru a fi eliberată într-o mișcare bruscă. Valul care este cauzat în interiorul solului determină agitarea suprafeței terenului. Astfel le percepem ca și cutremure.

Diferite tipuri de cutremure:

Cutremurele tectonice

Cutremurele cauzate de plăcile tectonice sunt cunoscute sub denumirea exact această denumire. Acestea sunt motivul din spatele celor mai multe cutremure și, de obicei, au loc la limita (plăcilor) tectonice.

Cutremure vulcanice

Cutremurele vulcanice sunt cauzate de erupțiile vulcanice sau sunt asociate cu vulcanismul. Aceste cutremure apar aproape de suprafață și sunt mai puțin puternice decât cutremurele tectonice. Astfel, ele sunt resimțite în și în vecinătatea ipocentrului.

Inducția artificială

Cutremurele sunt provocate uneori din cauza activităților umane, prin injectarea unor tipuri de lichide în pereți, a unor explozii subterane și prin umplerea unor rezervoare. Exploziile nucleare mari sunt cunoscute pentru producerea de alunecări în vecinătatea dispozitivelor de testare.

Cutremure induse

Cutremurele cauzate de activitățile ființei umane sau ale omenirii sunt numite cutremure induse. Acestea trebuie să fie motivele pentru umplerea rezervoarelor, implementarea proiectelor geotermale, implementarea proiectelor de fracturare și construirea unui tunel.

Predicția cutremurelor:

Observarea și prezicerea fenomenului:

Cercetarea pentru ciclul periodic al cutremurelor a fost o problemă veche. Una dintre probleme este apariția cutremurului. Acestea nu sunt omogene în raportare și selecție. S-au încercat, de asemenea, cutremure statistice, cu o populație de zone predispuse la cutremure.

Măsuri de reducere a pericolelor de cutremur

Au avut loc lucrări continue în seismologie pentru a explica caracteristicile undelor în mișcare. Sunetele sunt înregistrate și apoi examinate. Chiar dacă distrugerea vieții și a proprietății este cauzată de unele fenomene de cutremur, cum ar fi alunecările de teren și tsunami, populația majoritară se confruntă cu pericolul datorită prăbușirii structurilor care sunt create de om. Pentru a rezolva această problemă, trebuie să aibă loc construcții care să reziste la presiunea cutremurelor.