Cum ştiinţa ne va face să arătăm de 50 la 100 de ani

Tehnica nu mai face de multă vreme minuni. Tot ce se descoperă și dezvoltă e deja așteptat și prevăzut de tot felul de filme, cărți, jocuri, reviste și profeți. Așadar, vă miră dacă aflați că, potrivit BBC News, oamenii de știință declară că, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, centenarii ce arată cu 50 de ani mai tineri vor fi ’o specie’ comună oricăror zone de pe Glob?

O echipă de experți de la Leeds University cheltuie 50 de milioane de lire în 5 ani căutând soluții inovatoare pentru a avea ”încă 50 de ani activi după 50 de ani”. Una dintre metodele ce se folosesc deja în medicina modernă este realizarea unor transplanturi cu o durată de viață mai mare. Institutul de Inginerie Medicală și Biologică a universității a efectuat un transplat de șold ce se așteaptă să reziste pentru toată viața, nu doar pentru 20 de ani, așa cum o fac actualele proteze.

Dezvoltată de Prof. Eileen Ingham, o altă soluție pentru viitor își propune să rezolve problema respingerii țesuturilor sau organelor transplantate de către organismul ce le-a primit. Până acum, metoda a fost folosită cu succes pentru valvele inimii. A fost luată o valvă sănătoasă de la un donator, iar apoi din aceasta au fost scoase cu grijă toate celulele, folosindu-se un amestec de enzime și detergenți. Valva, rămasă inertă și fără nicio urmă de viață în ea, este a fost transplantată apoi în pacient fără grija unei respingeri. De-aici, corpul uman ‘a preluat legătura’ și a repopulat valva cu celule. Această metodă a fost testată pe 40 de pacienți din Brazilia, rezultatele fiind promițătoare.

Altă tehnologie ce este dezvoltată de către diferite echipe de specialiști constă tot într-o terapie regenerativă, dar cu țesuturile ce urmează să fie transplantate crescute în totalitate în afara corpului.

smart guess: E clar că, până la urmă, toți vom fi niște grămezi de metale. Se pare că asta ne e soarta. Sau, mai bine zis, asta e soarta generațiilor viitoare. Noi încă putem să ne bucurăm de avansul tehnologic, fără să ne fie teamă că ne transformăm toți în roboți.