Cum sa inmatriculezi o masina fara a plati timbrul de mediu

Daca la inceputul acestui an Guvernul Romaniei emitea Ordonanta numarul 9/2013 care includea o crestere cu numai putin de 10% a taxei timbrului de mediu privind inmatricularile auto, iata ca romanii au gasit o modalitate subtila de a evita aceasta noua lege.

Pentru a putea scapa de plata timbrului de mediu in momentul in care va doriti inmatricularea unui autoturism nou sau second hand nu este nevoie de procese sau cereri, totul se poate rezolva printr-un contact facil al unui notar din localitatea in care locuiti.

Potrivit unor cifre enuntate de SPCRPCIV Cluj, tot mai mult proprietari de autoturisme prefera sa inmatriculeze o masina in baza unui document eliberat de notar care atesta dreptul de proprietate al unui autovehicul provenit dintr-un asa-zis partaj scontat de ambele parti implicate.

Greseala facuta de Guvernul Romaniei in momentul eliberarii Ordonantei de Guvern din februarie anul curent a fost introducerea articolului 8. In cadrul acestui articol, in randul literei f, este prevazut un paragraf care relateaza urmatoarele: “daca un autovehicul este dobandit prin partaj, taxa reprezentand timbrul de mediu nu se va plati”. Odata ce aceasta lege este intrata in vigoare, mai mult romani vor opta pentru o vizita la notar, sumele scutite prin neplata timbrului de mediu acoperind cu varf si indesat onorariul oricarui notar din Romania.

Pontul a fost oferit chiar de un notar din orasul Cluj-Napoca: “Un bun exemplu este reprezentat de o familie care a cumparat un automobil din Germania si a dorit inmatricularea. Daca la achizitie s-a folosit un act de vanzare catre ambele persoane, se poate incepe un proces de inmatriculare. Se ajunge apoi la RAR, acolo unde se obtine certificatul de autenticitate cu care cei doi soti au ajuns in cabinetul nostru. Se solicita un act de partaj voluntar si masina ajunge pe numele unuia dintre soti, urmand ca cel de-al doilea sa plateasca o asa-zisa compensat. Cum majoritatea cuplurilor ajunse la partaj sunt intelese de catre lege, plata acestor compensatii nu se realizeaza in niciun caz.”

Cele mai multe cereri de inmatriculari auto in baza unui act de partaj voluntar s-au inregistrat in judetul Maramures, peste 800 de cupluri ajungand sa se foloseasca de articolul 8, litera f din Ordonanta de Guvern eliberata in acest pentru a nu mai plati taxa de mediu.

Raportandu-ne la numarul tot mai mare de autovehicule achizitionate din strainatate la preturi foarte scazute, am putea spune ca aceasta modalitate de a scapa de plata timbrului de mediu va fi tot mai des intalnita pe viitor, chiar si in alte judete din tara.