Cele mai bune cărți din 2019 conform Goodreads

Goodreads reprezintă cea mai mare comunitate de cititori și autori, iar pe site-ul oficial gășiți recenzii, dezbateri și detalii importante despre orice carte ați căuta. Este locul de întâlnire ar iubitorilor de literatură și spațiul din online unde oricine își poate exprima opinia cu privire la o carte recent citită.

Anual, comunitatea goodreads este rugată de către platformă să aleagă cele mai bune cărți, dintr-o serie de categorii predefinite. Toate cărțile votate sunt propuse de cititori și trebuie să îndeplinească condiția de a fi lansate în anul în care are loc votarea.

În decembrie 2019, platforma a ajuns la cea dea unsprezecea ediție de Goodreads Choice Awards. Este singura ,,gală de decernare a premiilor” hotărâtă în totalitate de către cititori, iar anul acesta au adunat un total de 4.659,701 voturi. Sunt 20 de categorii de cărți incluse, de la ficțiune și mister, până la cărți pentru gătit și cărți ce apartin literaturii pentru copii. În acest fel, topul include cele mai importante titluri ale fiecărui gen în parte, dând contur unei imaigni de ansamblu ideale.

Cele mai bune cărți din 2019

Topul realizat de Goodreads nu este unul general valabil, dar o sursă de referință excelență pentru aceia dintre dumneavoastră care sunt în căutarea unor cărți bune de citit. Comunitatea de pe platformă este compusă din oameni din toate colțurile lumii care vin din tot felul de sfere sociale precum elevi, studenți, profesori, autori, oameni de știință și multe alte profesii. Deși părerea comunitățîi nu este 100% avizată din punct de vedere profesional, cu toții sunt mari iubitori de cărți, fapt ce ii face perfecți pentru postura de votanți.

Ficțiune: Margaret Atwood – Testamentele

Mister & Thriller: Alex Michaelides – Pacienta tăcută

Ficțiune istorică: Taylor Jenkins Red – Daisy Jones și cei șase

Fantasy: Leigh Bardugo – A noua casă

Romantic: Casey McQuiston – Roșu, alb și albastru regal

SF: Blake Crouch – Recursivitate

Horror: Stephen King – Institutul

Umor: Ali Wong – Dragi fete

Non-ficțiune: Rachel Hollis – Față, nu îți mai cere scuze

Memorii & Autobiografii: Jonathan Van Ness – Excesiv

Istorie & Biografii: Halie Rubenhold – Cele cinci

Știință & Tehnologie: Caitlin Doughty – Pisica îmi va mânca ochii?

Cărți de gătit: Antoni Porowski – Antoni în bucătărie

Romane grafice: Rainbow Rowell – Capete de dovleac

Poezie: Laurie Halse Anderson – Strigăt

Roman de debut: Casey McQuiston – Roșu, alb și albastru regal

Finctiune Young Adult: Rachael Lippincott, Mikki Daughtry și Tobias Iaconis – La cinci pași de ține

Young Adult Fantasy: Holly Black – Prințul nemilos

Cărți pentru copii: Rick Riordan – Mormântul tiranului

Cărți cu imagini: Fred Rogers și Luke Flowers – O zi frumoasă în cartier: Poezia domnului Rogers

Surpriza acestei ediții este tânăra autoare Casey MccQuiston care a reușit să câștige două premii, cel pentru cea mai bună carte romantică și cel pentru cel mai bun roman de debut. Alte nume importante ale acestui top sunt Alex Michaelides, autorul grec care a cucerit milioane de fani cu primul sau roman thriller, dar și revenirea lui Margaret Atwood, cu mult așteptata continuare pentru Povestea Slujitoarei, intitulată sugestiv Testamentele.

Recenzii și multe alte informații vitale despre cele mai bune cărți lansate anul acesta și nu numai, găsiți și pe platforma Cărturarul.ro, locul în care iubitorii de cărți din România își exprimă opinia despre cele mai bune lecturi ale momentului.