Ce trebuie sa stii inainte de a-ti schimba dimensiunile jantelor si anvelopelor masinii tale

Sunt anvelopele si rotile mari neaparat mai bune? Asta este o intrebare pe care si-o pun multi soferi inainte de a isi achizitiona noi roti si implicit anvelope.

Schimbarea dimensiunilor rotilor si a anvelopelor din aliaj ale masinii afecteaza mai mult decat aspectul vehiculului- de exemplu, rotile si anvelopele uriase ale masinilor foarte mari au niste consecinte semnificative pentru felul in care folosesti masina.

Exista numerosi factori care trebuie luati in considerare, de la calitatea drumurilor unde vei folosi cel mai mult anvelopele de aliaj, la faptul daca asiguratorul tau de masini ar putea refuza la un moment dat sa plateasca in cazul producerii unui accident. Cand cauti jante si anvelope in magazinele auto online sau cand te uiti prin diverse magazine offline, admirand rafturile, este dificil uneori sa alegi cea mai buna marca.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a-ti schimba dimensiunile anvelopelor si jantelor de aliaj ale masinii tale:

Cum vor modifica acestea comportamentul masinii tale?

Nu exista o regula exacta cu privire la modul in care un set diferit de jante sau anvelope ar putea afecta comportamentul de conducere al unei masini.

Scott Armstrong este un inginer de evaluare o companie sonora din acest domeniu. Este de datoria lui sa contribuie la dezvoltarea de jante si anvelope pentru cele mai recente masini. El analizeaza o gama larga de anvelope prototip, pana ce producatorii vor stabili, pe urma acestor teste, care anvelope sunt cele mai bune de folosit.

Acesta sustine ca este dificil pentru consumatori sa determine cum modificarea dimensiunii le va afecta masina, deoarece in general nu exista doua modele de jante sau anvelope identice.

Chiar si jantele auto de aceeasi marime au greutati diferite, iar anvelopele sunt proiectate sa functioneze bine in diferite zone, ceea ce face ca alegerea dintre produsele de dimensiuni comparabile sa fie dificila.

Jantele din aluminiu mai mari si mai grele pot insemna facturi mai mari la combustibil si perfomante reduse

Car&Driver, o revista americana de autovehicule, a incercat sa testeze impactul diferitelor dimensiuni ale rotilor si anvelopelor asupra popularului Volskwagen Golf. Prin utilizarea aceluiasi model de janta de aluminiu de dimensiuni diferite – 15, 16, 17 si 18 inci, au reusit sa masoare efectul acestor dimensiuni diferite asupra Golfului.

Concluzia a fost ca, in comparatie cu jantele din aliaj de 16 inci, configuratiile foarte grele de 17 sau 18 inci au dus la o scadere cu 10% a consumului de combustibil, o scadere cu 4% a testului de accelerare de 0-60 km/ora, o aderenta mai putin laterala si o deplasare mai putin confortabila deasupra suprafetei drumului.

In general, o roata mai usoara ofera o perfomanta mai buna.

Verifica dimensiunile recomandate de producatorul masinii si evaluarile de incarcare

Un set nou de jante din aluminiu trebuie in general sa respecte dimensiunile recomandate de constructorul masinii si mai ales ratingurile de incarcare.

Cu aceste sfaturi, poti alege cele mai potrivite marimi pentru noile tale jante si anvelope.