Ce fel de fier de calcat sa alegi?

O camasa de cateva sute de lei poate arata ca una de cateva zeci daca nu e calcata asa cum trebuie. Barbat fiind, nu-mi place sa petrec timp langa masa de calcat, dar o fac atunci cand e nevoie. Pentru asta fac tot posibilul sa am un fier de calcat cu care sa termin cat mai repede.

Femeile folosesc fierul de calcat des, eu sunt mai apropiat de tehnologie si citesc des diferite publicatii informative. De data asta, pentru a-mi rezolva o nelamurire, am citit pe un site numit fierdecalcat.ro despre acest domeniu, au un ghid foarte cuprinzator si bine structurat.

In fine, intrebarea mea era urmatoarea: care e mai bun pentru hainele sifonate – fierul de calcat clasic sau cel vertical?

Ce am ajuns sa inteleg si intr-un final sa si testez si sa ma conving? Ca ambele imi lasa camasile nesifonate. Ambele produc aburi, dar functioneaza diferit si urmeaza sa va spun si ce mi-a placut la fiecare dintre ele.

Fierul de calcat clasic – avantaje si dezavantaje

Un astfel de fier de calcat este un aparat portabil care transfera caldura catre haine prin intermediul talpii(o suprafata plana, adesea metalica). Pentru a indeparta cutele, hainele trebuiesc a fi asezate pe o suprafata cat se poate de dreapta, preferabil o masa de calcat.

Suprafata incalzita a fierului de calcat apasa pe materialul hainei, il indreapta si foloseste caldura pentru ca testaura sa isi pastreze forma de dupa calcare, mai exact cea aplatizata si lipsita de cute.

Fierul de calcat este dificil de folosit cand vrei sa calci o camasa sau un alt element vestimentar, insa e simplu de utilizat asupra altor tipuri de tesaturi, cum ar fi draperiile sau asternuturile de pat.

Un fier de calcat are nevoie si de o masa de calcat, iar spatiul necesar depozitarii acesteia creaza un mic dezavantaj in comparatie cu un fier de calcat vertical.

Fierul de calcat vertical – merita sa-l folosoesti ca inlocuitor pentru cel clasic?

Acest fier scoate cutele fara ca macar sa ia contact cu hainele. Asta mi s-a parut si mie suprinzator. Initial credeam ca o sa ma aleg cu hainele ude inainte de a le purta. Ce face acesta mai exact? Creaza abur, aburul “relaxeaza” fibrele materialului textil in timp ce hainele sunt puse pe un umeras.

De regula fierul de calcat vertical e bun pentru materialele delicate, mai pretentioase. Am incercat si pe camasile alea pe care mi se parea imposibil sa le calc. Cu fierul clasic m-am chinuit, cu cel vertical n-am avut probleme.

Ca mare dezavantaj al fiarelor verticale, va pot spune doar ca nu poti sa-l folosesti pe materiale mai groase pentru ca nu actioneaza foarte bine. Ai nevoie de putina presiune pe care n-o poti obtine de la un aparat care doar foloseste aburul.