Cauzele care au dus la dezechilibrul economic – II

Efect de sera
Cresterea concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera terestra este o mare preocupare pentru ecologisti. Efectul negativ direct al acestui fapt este temperatura crescuta a suprafetei pamantului, cunoscuta in mod obisnuit ca „incalzire globala”. Daca nu luam masuri severe pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, consecintele vor fi dezastruoase. Vor exista schimbari drastice ale climei in mai multe locuri, avand ca rezultat topirea calotelor polare si scufundarea oraselor de coasta joase (precum Chennai, Londra si New York) sub oceane.

Ploaie acida
Ploaia acida, adica apa de ploaie incarcata cu acizi, este principalul motiv din spatele poluarii aerului. Cand ardem combustibili fosili, cantitati mari de oxizi de azot si dioxid de sulf sunt eliberate in aer. Acesti oxizi, dupa ce intra in contact cu vaporii de apa, produc acid nitric si acid sulfuric care revin la suprafata pamantului cand ploua. Ploaia acida reprezinta o mare amenintare la adresa echilibrului ecologic al lumii, daunand plantelor si animalelor.

Pasunatul excesiv
Instabilitatea ecosistemului si degradarea mediului inconjurator care apar din supra-pasunat sunt observate in cea mai mare parte in regiunile semi-aride si aride din Asia Centrala, bazinul mediteranean si tarile din apropierea estului. Urmarile acestui fapt sunt desertificarea.