Cand sa folosesti un polizor vertical si cand sa folosesti unul unghiular

Cu gandul la polizoarele pneumatice, multi profeionisti in industria prelucrarii metalelor sau chiar constructii iau in considerare doar tipul de disc folosit in alegerea uneltei, iar acest considerent nu este si nu va fi niciodata suficient, chiar daca reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte.

Cele 3 cazuri in care e indicat sa folosesti polizorul unghiular

  1. Atunci cand discurile abrazive au diametrul intre 100 – 150 mm: de regula, acest interval de dimensiuni este cel standard, recomandat pentru polizoare unghiulare. Cu toate ca poti gasi si polizoare unghiulare facute pentru discuri de dimensiuni mai mari, performanta nu o poti echivala niciodata cu cea a unui polizor vertical.
  2. Atunci cand manevrabilitatea este o prioritate: polizorul unghiular are dimensiuni mai mici, deci portabilitatea si controlul asupra sa iti permite sa-l folosesti cu usurinta in spatii inguste, greu accesibile.
  3. Cand vizibilitatea abraziva este o alta prioritate: multumita dimensiunilor reduse, operarea unui polizor unghiular se face in conditii de vizibilitate sporita, deci si precizia cu care exerciti o anumita sarcina este ridicata.

Cele 3 cazuri in care e indicat sa folosesti polizorul vertical

  1. Cand e nevoie de mai multa putere: unele actiuni necesita o putere mai mare. La acest capitol polizoarele verticale exceleaza. Motoarele lor pot atinge o putere de pana la 3500 W.
  2. Cand lucrezi cu obiecte mari, cu suprafete intinse: se aplica acelasi principiu ca la masinile de tuns iarba – masina a carei lama are lungimea mai mare decat a altui model va putea sa acopere o suprafata mai mare, deci sa termine mai repede – diametrul discului abraziv poate ajunge la 180 – 230 mm.
  3. Cand lucrezi pe o masa de lucru: greutatea unui polizor vertical ajuta operatorul sa nu mai exercite o forta foarte mare, deci polizorul preia si mai mult din sarcinile utilizatorului.