Cand ai nevoie de o licenta de marca?

Inregistrarea marcii este cea mai simpla metoda prin care iti vei proteja drepturile asupra marcii tale. Prin intermediul unei marci inregistrate vei avea posibilitatea sa pastrezi tot ceea ce tine de utilizarea marcii, avand posibilitatea de a limita utilizarea acesteia de catre alte persoane sau institutii in scopuri proprii.

Pentru inregistrarea uneia sau mai multor marci la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) ai nevoie de o serie de documente prin care sa demonstrezi rezervarea marcii, faptul ca a trecut perioada de timp stabilita de lege in care oricine altcineva are dreptul sa conteste sau sa se opuna inregistrarii marcii tale, plus alte acte. Ca sa iti fie mult mai usor sa inregistrezi o marca, poti apela la ajutorul unui avocat specializat ininregistrare marci, in felul acesta vei avea la dispozitie mai multe servicii legate apoi de marca ta inregistrata.

Licenta de marca este diferita de ceea ce inseamna inregistrarea marcii. Aceasta presupune ca o terta parte sa aiba o parte din drepturile proprietarului asupra marcii. Este vorba de o perioada limitata de timp cu drepturi totale sau partiale, in functie de ceea ce stabilesc de comun acord cele doua parti participante la incheierea contractului de licenta de marca.

Licenta de marca iti este utila in cazul in care ai nevoie sa folosesti o anumita marca, intr-o relatie de parteneriat cu proprietarul marcii acesta iti va putea pune la dispozitie marca, drepturile tale fiind totusi limitate de anumiti parametri. Aceastea vor fi specificate foarte clar in contractul de licenta de marca. Atata timp cat el este valabil, drepturile tale asupra marcii inregistrate sunt si ele valabile.

Exista o diferenta destul de importanta intre contractul de licenta de marca si cel decesiune de marca. Spre deosebire de cel din urma, licenta de marca nu presupune transferarea drepturilor catre altcineva, ci ofera licentiatului drept de folosinta pentru marca inregistrata.

Pentru a putea face un contract de licenta de marca vei avea nevoie de o cerere de inscriere a licentei de marca plus achitarea unei taxe stabilite legal. Daca ai nevoie de consultanta juridica pentru a obtine aceasta licenta de marca poti opta pentru servicii juridice de la avocati care se ocupa cu inregistrarea marcilor si in acelasi timp cu tot ceea ce tine de ele, de la monitorizare si supervizare pana la contestatii si opozitii, in cazul in care altcineva incearca sa obtina drepturi asupra unei marci asemanatoare.