Avantajele softului licențiat

Pentru cei care nu au ce face, recomand lectura obligatorie: Software Microsoft Autentic.

Pe lângă ce spun băieții în link-ul de mai sus, aș vrea să fac o comparație între softul activat/licențiat legal și softul activat/licențiat ilegal.

Riscuri

Din punct de vedere legal, pentru firme, situație este destul de clară. O companie se riscă destul de mult utilizând software fără licență, pentru că încalcă legea.

În cazul utilizatorilor casnici, verificarea produselor licențiate illegal nu are loc, iar aceștia sunt oarecum feriți de sancțiunile legale.

Procesul de activare/înregistrare/licențiere ilegală înseamnă folosirea unor softuri ce intră în categoria keygen, patch sau crack. Intrarea în posesie a unor astfel de progrămele înseamnă căutarea lor (timp pierdut) și implică riscul descărcării în propriul calculator a unor fișiere neverificate, cu potențial destructiv, de pe niște site-uri dubioase.

Fără un antivirus, riscul de a fi infectați de un virus, trojan, dialer sau alt program de tip malware este extrem de ridicat. Poate aveți un antivirus instalat, dar trebuie să vă gândiți că acesta nu este perfect și prin urmare nu va identifica și raporta toate programele malware existente, deci riscul există.

Odată infectați cu malware, procesul de devirusare și readucerea sistemului la starea inițială este o operațiune complicată, consumatoare de timp și implică cunoștiințe solide în ceea ce privește modul de funcționare al sistemelor de operare. Altfel trebuie să reinstalați tot.

Chiar dacă pentru înregistrare folosiți un simplu șir de caractere (serial number), trebuie să aveți în vedere că producătorul a aflat de compromiterea respectivei chei de înregistrare și a „blacklist”at-o în versiunile și update-urile viitoare deci va trebui să o luați de la capăt.

Dacă nu vreți să vă asumați riscurile de mai sus, nu o faceți!

Cumpărați soft legal și dacă veți avea un spin în inimă că ați dat banii „pe degeaba”, gândiți-vă că producătorul softului îi va folosi pentru a finanța dezvoltarea unei noi versiuni, îmbunătățite, a programului pe care îl folosiți și vă este util.

Avantaje

Din punct de vedere financiar, pentru firme, banii pe produsele software intră în categoria cheltuieli, TVA-ul se poate deduce, produsele software respective sunt considerate imobilizări necorporale și pot fi amortizate.

Utilizarea unui soft legal, le lângă intrarea în legalitate, atrage după sine accesul imediat la cele mai noi actualizări și versiuni (chiar și de beta test ), plus suport tehnic la nevoie prin telefon, email și chiar la „fața locului” pentru unele produse software.

P.S.

Concursul cere să argumentez importanța achiziției unei licențe Windows, dar ce am scris mai sus se aplică pentru toate produsele software, fie Microsoft fie alt producător.