Au fost descoperite 32 de noi planete

Potrivit Reuters, astronomii europeni au anunţat descoperirea a 32 de noi planete ce orbitează în jurul unor stele aflate  în afara sistemului nostru solar. Potrivit oamenilor de ştiinţă, această descoperire arată că cel puţin 40% dintre stelele asemănătoare Soarelui au astfel de planete ce gravitează în jurul lor.

Măsurătorile arată că dimensiunile noilor planete variază de la ’de cinci ori mai mică decât Terra’ la ’de cinci ori mai mare decât Jupiter’. De asemenea, se pare că mai există şi alte descoperiri, mai multe concluzii ale căutărilor urmând să fie anunţate anul acesta. Cu tot cu aceste ‘surate’ găsite recent, numărul cunoscut al exoplanetelor ajunge acum la aproximativ 400.

Descoperirile au fost făcute cu ajutorul celebrului H.A.R.P.S., spectograful aflat la Observatorul European din Chile. Scopul acestei misiuni este, de fapt, găsirea unei planete asemănătoare cu Pământul, pentru că, astfel, şansele descoperirii vieţii pe aceasta ar creşte. Până acum, H.A.R.P.S. a descoperit 75 de noi planete şi vreo 30 de stele în jurul cărora acestea gravitează.

smart guess: Se pare că, într-o formă sau alta, toţi am fost foarte marcaţi de cărţile şi filmele S.F.din anii ’80 şi vrem ca visul de-o viaţă să ni se îndeplinească – colonizarea unei alte planete. Deocamdată, primii paşi au fost făcuţi, 32 de posibile „noi destinaţii de vacanţă intergalactică” nefiind niciodată în plus. Lăsând gluma deoparte, de dragul progresului ştiinţific, sperăm ca H.A.R.P.S. să fie din ce în ce mai eficient.