Asterix şi Obelix împlinesc 50 de ani

Globalizarea a cuprins întreaga lume. Franţa nu face excepţie – Harry Potter şi Dan Brown sunt la fel de profitabili şi în franceză, cinema-ul franţuzesc a uitat de mult de nouvelle vague şi s-a reorientat spre Hollywood, „ok” e la fel de folosit la Paris ca în orice alt loc al lumii, iar francii au fost înlocuiţi de euro. Cu toate astea, există o mică redută culturală ce nu a părăsit Hexagonul. Doi gali simpatici, unul mic şi altul mare, cu ceva neînţelegeri cu armata Imperiului Roman, se luptă de unii singuri cu importurile culturale. Potrivit The Independent, anul acesta, cel mai profitabil export literar al Franţei, cărţile ce îi au ca personaje principale pe Asterix şi Obelix, împlineşte 50 de ani.

Cu această ocazie, începând cu săptămâna viitor vor avea loc diferite evenimente pentru sărbătorirea eroilor Galiei. Pe lângă o serie de expoziţii importante ce îi vor avea ca subiect principal pe Asterix, Obelix şi întreaga gaşcă de sufixe „ix”, în câteva zile va avea lansarea şi cel de-al 34-lea volum de benzi desenate al seriei, unul aniversar – The Birthday of Asterix and Obelix: The Golden Book.

Asterix şi Obelix au apărut pentru prima oară în numărul din 29 octombrie 1959 al revistei Pilote. Universul celor doi a fost creat de Rene Goscinny (scriitor) şi Albert Uderzo (ilustrator). Din 1977, când Goscinny a murit, colegul şi prietenul său de-o viaţă a preluat şi partea de creaţie a seriei. Cărţile de benzi desenate au fost traduse în 107 limbi şi vândute în peste 325 de milioane de exemplare în toată lumea, popularitatea galilor fiind foarte crescută în Europa şi mai puţin ridicată în Statele Unite şi Japonia.

smart guess: Dacă vă aflaţi prin zonă (şi când spun zonă, mă refer la unul dintre arondismentele Parisului), uraţi-le La mulţi ani! celor doi gali simpatici şi din partea noastră. În copilăria-mi lipsită de comicsuri, când puneam mână pe câte un volum din Aventurile lui Asterix şi Obelix, era sărbătoare. Iar sărbătorile astea, credeţi-mă, erau mai rare decât alea oficiale. Mă bucur să văd că cei doi au acum parte de o adevărată petrecere naţională de ziua lor de naştere.