Arta cafelei turcești servite la ibric

Pregătirea și prepararea cafelei sunt considerate ritualuri importante în țările din Orient precum Turcia. Poporul turcesc este considerat specialist în prepararea cafelei la ibric. Deși poate părea o practică demodată și care presupune prea mult timp investit din moment ce acum dispunem de tot felul de ustensile și aparate cu ajutorul cărora preparăm cafeaua doar apăsând un buton, cafeaua la ibric rămâne o tradiție pentru mulți. Pentru turci înseamnă tradiție, iar rețetele originale sunt transmise noilor generații pentru a păstra vie amintirea cafelei originale turcești.

Majoritatea iubitorilor de cafea declară că aceasta unește oamenii, mai ales atunci când este preparată cu măiestrie. Savurată alături de o persoană dragă este și mai delicioasă și reprezintă o modalitate excelentă de relaxare. Pentru mulți oameni, cafeaua nu este doar o băutură gustoasă care  oferă energie, ci mai mult un catalizator de socializare și conversații lungi. În orice țară ați călători, oamenii se întâlnesc să bea o cafea. Fie că merg acasă să își viziteze părinții, la mall cu prietenii, ori la un restaurant pentru a încheia un contract important, oamenii aleg să consume cafea.

Din punct de vedere istoric, cafeaua a fost introdusă în Turcia în anul 1554 de către Guvernatorul Yemenului. Băută inițial doar de familia regală, a devenit în timp o băutură adorată de întregul popor. Orientul joacă un rol important în istoria cafelei datorită delicateții și răbdării de care dă dovadă când vine vorba de prepararea cafelei la ibric și modului în care au păstrat acest obicei.

Cum se prepară cafeaua turcească?

Pentru o ceașcă de cafea turcească preparată în mod tradițional la ibric, aveți nevoie de câteva ingrediente de bază, respectând următoarele cantități:
• o cană de apă
• două lingurițe de zahăr
• două lingurițe de cafea turcească autentică

Toate acestea se amestecă și se încălzesc la temperatura scăzută într-un vas de cupru, sau binecunoscutul ibric. Spuma odată formată se îndepărtează înainte de fierbere, iar apoi se poate servi. Se recomandă consumarea unor gustări dulci alături de cafea.

Unde puteți servi o astfel de cafea în București?

Nu este nevoie de o vizită în Istanbul pentru o astfel de cafea delicioasă. Din fericire, în mijlocul capitalei, într-o oază a aromelor și a culorilor, puteți să comandați băuturi cu specific oriental, precum faimoasa cafea turcească. Acest loc magic se numește Ganesha Caffe Victoriei și oferă clienților săi cafea cu hel, adică o cafea turcească servită la ibric. Localul îmbină istoria zeității Ganesha cu modernismul zilelor noastre pentru a forma un cadru idilic și relaxant. Clienții care aleg să le calce pragul au parte de o experiență orientală autentică.

Ganesha Caffe Victoriei este localizată pe Calea Victoriei nr. 16-20, în proximitatea zonei din centrul vechi intitulată Valea Regilor. Poziționarea este optimă deoarece alături de băuturile de inspirație orientală și decorul inedit amenajat în cadrul unui lounge bar, se poate servi și narghilea. Aromele de narghilea sunt variate și există și serviciul de creare a propriei versiuni, mixând aromele îndrăgite de dumneavoastră.

Așadar, fie că vă încântă ideea de cafea turcească, ori doriți să testați cea mai bună narghilea de pe Valea Regilor, Ganesha Caffe Victoriei vă așteaptă în fiecare zi între orele 10.00 și 02.00, excepție fiind vinerea și sâmbăta, când programul se prelungește cu două ore.