5 probleme globale de mediu care afectează Pământul

Deșeurile nucleare, dispariția speciilor, încălzirea globală și poluarea reprezintă câteva dintre elementele enumerate în lista problemelor globale de mediu. Dincolo de criza energetică mondială și încălzirea globală, există și alte probleme de mediu, fiecare fiind la fel de periculos și de îngrijorător. Aceste aspecte sunt interconectate.

Iată primele cinci probleme care afectează mediul:

1. Schimbările climatice și poluarea aerului

Oamenii de știință susțin că nivelul actual al activităților umane este supraîncărcarea apelor oceanice și a atmosferei cu dioxid de carbon. Dioxidul de carbon atmosferic absoarbe și re-emite radiații în lungime de undă în infraroșu. Acest lucru are ca rezultat aer cald, ape de suprafață oceanică și sol mai cald.

În prezent, în opinia Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice, în atmosferă există acum prea mult dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Defrișările pentru agricultură, arderea combustibililor fosili și diferite activități industriale împing concentrația atmosferică de dioxid de carbon la peste 400 de părți per milion. Oamenii de știință afirmă că concentrația de C02 a fost de 280 părți per milion acum 200 de ani, iar nivelul actual indică o creștere fără precedent.

Rețineți că emisiile de gaze cu efect de seră reprezintă doar un singur impact al poluării aerului. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a lansat recent un raport care indică faptul că unul din 9 decese din 2012 a fost asociat cu afecțiuni de sănătate cauzate de agenți cancerigeni și alte substanțe toxice din aer.

2. Extincția speciilor

Diferitele specii de animale sunt vânate până la dispariție pentru produsele „medicinale”. Distrugerea și pierderea habitatelor sunt, de asemenea, factorii principali care contribuie la creșterea valului de dispariție. Iar faptul surprinzător este că toate aceste probleme sunt cauzate de o singură specie – oamenii. Ei bine, acest lucru nu înseamnă că oamenii nu ar trebui să folosească resursele oferite de Mama Natură, dar excesul lor reprezintă un risc de dispariție.

Toate speciile merită în mod inerent să existe. Ele oferă produse și servicii esențiale necesare pentru supraviețuirea omului. De exemplu, gândiți-vă la albine și la magia lor de poluare – este o necesitate pentru creșterea alimentelor.

3. Creșterea populației

Populația globală umană crește rapid. În secolul al XX-lea, erau aproximativ 1,6 miliarde de oameni. În prezent, în lume există aproximativ 7,5 miliarde de oameni. Ce este mai deranjant este faptul că estimările au pus această populație la 10 miliarde până în 2050!

Populația mondială în creștere, combinată cu influența crescândă, exercită o presiune semnificativă asupra resurselor naturale, cum ar fi pământul și apa. O mare parte din această creștere a populației se întâmplă pe continentul african.

4. Defrișarea

În regiunea tropicală, pădurile bogate în specii sunt eliminate pentru a face loc plantațiilor de ulei de palmier, plantații de cauciuc, fermele de vite și alte monoculturi agricole. Astăzi, doar 30% din suprafața pământului este acoperită de păduri. Aceasta este jumătate din terenul acoperit de păduri cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, înainte de începerea agriculturii.

Aproximativ 18 milioane de acri (7,3 milioane hectare) de păduri sunt distruse anual, în special în regiunea tropicală. Pădurile tropicale au acoperit aproximativ 15% din suprafața pământului. Cu toate acestea, acest procent a scăzut la 6% sau 7%.

Pădurile naturale sunt rezervele de biodiversitate. De asemenea, ele servesc drept „chiuvete de carbon”, deoarece mențin dioxidul de carbon în afara oceanelor și atmosferei.

5. Degradarea solului

Compactizarea solului, supra-pășunatul, expunerea la poluanți, plantarea monoculturii, eroziunea și conversia terenurilor sunt câteva moduri în care solurile sunt degradate. Conform estimărilor ONU, aproximativ 12 milioane de hectare de teren agricol devin grav degradate.

Problemele globale de mediu cu care se confruntă astăzi oamenirea nu se limitează la cele menționate aici. Nanotoxicologia, poluarea genetică, deșeurile nucleare și alte aspecte conexe sunt la suprafață. Se pare că lista problemelor globale de mediu se mărește cu timpul.