30 de ani de Windows

Dacă tot am pomenit despre aniversarea sistemului de operare Windows, poate că ar fi interesant să ne amintim cum a evoluat acesta în cei 30 de ani de existenţă:

Windows 1.0
Apărută în noiembrie 1985, la doi ani de la prima prezentare publică a sistemului de operare. Interfaţa grafică bazată pe MS-DOS a dus la adoptarea rapidă a sistemului de către producătorii de calculatoare.

Windows 2.0
Lansat în decembrie 1987, se distinge prin posibilitatea de rulare simultană a mai multor aplicaţii şi prin introducerea aşa-numitelor shortcut-uri.

Windows 2.1
Update-ul a fost lansat în mai 1998, în două versiuni- fiecare destinată pentru câte un anumit procesor Intel.

Windows 3.0
Prima versiune cu adevărat populară, lansată în mai 1990, aduce câteva îmbunătăţiri printre care amintim un mai bun managemenet al memoriei şi capacitatea de a rula programe MS-DOS în propriile lor ferestre.

Windows 3.1
Lansată în martie 1992, platforma este mult mai stabilă şi oferă suport extins pentru multimedia prin introducerea interfeţei MCI. Este prima veersiune destinată dispozitivelor cu CD-ROM. Rezolvă problema fonturilor prin promovarea caracterelor True Type.

Windows 95
Lansată în august 1995, versiunea introduce câteva dintre princiipiile asociate şi în prezent cu Windows – cum ar fi butonul Star, meniult sau bara de activităţi.

Windows 98
Luna mai 1998 aduce un nou SO, mult îmbunătăţit faţă de versiunea precedentă. Introduce suportul pentru USB şi DVD-ROM; şi include Internet Connection Sharing.

Windows 2000
Februarie este luna în care a fost lansat sistemul de operare destinat profesioniştilor, care s-a dovedit a fi un adevărat coşmar din punctul de vedere al securităţii. Update-urile lunare de securitate ale acestui SO s-au efectuat în tiotţi cei zece ani în care compania i-a asigurat suport.

Windows ME
Spre deosebirea de versiunea anterioară, cea lansată în luna septembrie era destinată utilizatorilor „casnici”. Extrem de instabilă, a provocat numeraose nemulţumiri în rândul acestora.

Windows XP
Cea mai populară versiune a sistemului de operare Windows a fost lansată în octombrie 2001. Comparativ cu ediţiile anterioare, era mai stabilă, mai rapidă şi mai uşor de utilizat. Deşi nu mai primeşte suăport, este în continuare utilizată de milioane de persoane. Interfaţa sa este mult mai prietenoasă şi aduge un nou management al software-ului. Este şi prima versiune de SO care necesită o activare, menită să combată pirateria informatică.

Windows Vista
Lansat după o pauză mai mare, în ianuarie 2007, dezamăgeşte utilizatorii prin performanţele inferioare XP. Este primul SO care conţine widget-uri şi pune bazele interferţei Aero, cu ferestre transparente.

Windows 7
Octombrie 2009 aduce o rezolvare pentru multe dintre problemele semnalate la Vista. Nuanţează efectele grafice şi utilizează în mod optim chip-urile multi-core care, în ziua de astăzi, constituie un standard. Acest SO aduce suport pentru HDD-uri virtuale şi pentru plăci grafice provenind de la furnizori diferiţi, un nou Media Center şi elemente noi în Control Panel.

Windows Phone 7
Lansat în noiembrie 2010, primul sistem de operare destinat dispozitivelor mobile introduce conceptul„Live Tiles”

Windows 8
Lansarea din octombrie 2012 aduce conceptul de mai sus şi pe desktop-uri şi tablete. SO-ul extinde astfel suportul pentru o gamă marită de dispozitive şi renunţă la componente „tradiţionale”, precum Media Center. Noua interfaţă grafică aduce o serie de aplicaţii special concepute pentru aceasta.

Windows Phone 8
În aceeaşi lună, producătorul lansează şi un nou sistem de operare pentru smartphone-uri, având acelaşi kernel cu Windows 8. Se adresează dispozitivelor cu o rezoluţie de 720 pixeli sau mai mare.

One thought on “30 de ani de Windows”

 1. Bogdan Epureanu says:

  Interesant articol… mi-a adus ceva amintiri 🙂

  Incepand cu Windows 2.0, pe care l-am avut pe primul meu calculator (un 286), deoarece windows 3.x avea cerinte hardware mai mari, am avut, de-a lungul timpului, urmatoarele versiuni de windows

  – Windows 3.0
  – Windows 3.1
  – Windows 95 (cumparat legal)
  – Windows 98 (cumparat legal)
  – Windows ME (cumparat legal, a dezamagit, utilizat foarte putin)
  – Windows XP (cumparat legal)
  – Windows Vista (cumparat legal, eu unul m-am inteles cu el, sunt un ciudat, stiu)
  – Windows 7 (cumparat legal, pentru fiecare calculator din casa)

  Si, apropo, vezi ca ai uitat Windows 8.1 😛

Comments are closed.